Hlavní obsah

Češi prorazili ve světě. Před 20 lety zaujali hrou Hidden and Dangerous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednou z prvních světově úspěšných počítačových her českého původu byl akční titul Hidden and Dangerous, který se začal prodávat 29. července 1999. Střílečka z období druhé světové války, založená na akcích britských speciálních jednotek SAS, se prakticky ihned po vydání stala světovým prodejním hitem. Na trhu i u recenzentů uspělo také pokračování Hidden and Dangerous z roku 2003. Obou her se prodalo přes dva miliony kusů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Hidden and Dangerous

Článek

Za vznikem hry stálo studio Illusion Softworks podnikatele Petra Vochozky, které o pár let později přišlo i s úspěšnou řadou Mafia. Hidden and Dangerous uspěl nejen díky kvalitě hry samotné, ale také díky Vochozkovu správnému výběru celosvětového distributora.

„V srpnu 1998 jsme uzavřeli smlouvu s anglickou vydavatelskou společností Take 2 Interactive, která dokázala přistoupit nejen na finanční, ale i na marketingové a další podmínky,” vzpomínal na důležité rozhodnutí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Hidden and Dangerous

O necelý rok později se krabice s hrou ocitly na pultech obchodů – legální stahování z internetu bylo ještě hudbou vzdálené budoucnosti – a Vochozka mohl slavit.

„V Anglii nekleslo její hodnocení v žádném časopise pod 90 procent, celosvětově jsme získali kolem dvaceti ocenění,” vzpomínal na úspěch hry, která byla v Británii devět týdnů mezi pěti nejprodávanějšími tituly. A k dosažení absolutního prvenství mu jeden týden scházelo jen 11 prodaných kusů.

Úspěch Hidden and Dangerous – zejména v Evropě včetně Německa, kde přitom k Vochozkovu překvapení „Němci v podstatě stříleli do vlastních” – pootevřel studiu Illusion Softworks cestu do první herní ligy.

Do ní se dostalo s Mafií, kterou představilo v roce 2002 a jež se zatím dočkala dvou úspěšných pokračování. Díky ní se o brněnskou společnost začala zajímat zahraniční herní studia a začátkem roku 2008 se firma ocitla v rukou amerického gigantu Take-Two a přejmenovala se na 2K Czech.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám