reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Retro Nation odstartuje s Artefakty a Datadisky

29.7.2019, Karel Polívka, aktualita
Retro Nation odstartuje s Artefakty a Datadisky
Pro každého se zájmem o staré PC hry vycházel dosud na YouTube každý pátek Retro GamesPlay v podání Pavla Dobrovského a Jana Olejníka. Odteď se s jejich videi budete moci setkávat na novém kanále Retro Nation.
Nejde o obyčejná gamesplay videa, tedy pouhé hraní a komentování toho, co je zrovna na monitoru. Jejich videa jsou zajímavá především díky přidané hodnotě v podobě mnoha informací týkajících se vývoje dané hry, o kterých během hraní průběžně mluví. Každé video trvá více než hodinu, což se může zdát jako hodně, ale i tak to v jejich podání většinou velmi rychle uteče. Informace o hře prokládají i svým typickým humorem, takže to není jen strohé konstatování faktů.
 
 
Při jejich sledování tak na mě funguje pocit nostalgie díky oživení si vzpomínek na hry, které jsem třeba před 20 lety hrál (nebo o kterých jsem tehdy jen četl, ale sám si je nezkusil) a zároveň často získám zajímavý kontext, který může být nejen o technických aspektech (hardwarové nároky, enginy, efekty, designová rozhodnutí...), ale mnohdy i o osudech vývojářů, což je někdy solidní divočina. Informace bývají dobře ucelené (výjimky potvrzují pravidlo), což je dané jejich zkušenostmi, jelikož jde o časem prověřené herní žurnalisty.
  
Jejich videa dosud vycházela 5 let v rámci série Retro GamesPlay na YT kanálu pod záštitou webu Games CZ, kde se ovšem rozhodli, že podporovat tento typ obsahu už pro ně nemá nadále smysl. V pátek tak u nich vyšlo poslední video o Quake 2. Jelikož se ale kolem jejich videí vytvořila početná komunita fanoušků, rozhodli se, že to nehodí jen tak za hlavu a zkusí v tom pokračovat na vlastní pěst.
 
 
Během poměrně krátké doby se jim podařilo domluvit si nové prostory pro natáčení a zajistit i potřebnou technickou výbavu, aby pokračovali na novém YT kanálu Retro Nation (takže pokud jste zvědaví, jaká budou nová videa z jejich produkce, nastavte si odběr právě u tohoto kanálu). Už teď v pátek se budete moci podívat na jejich první video z nové série pojmenované jako Artefakty (namísto dřívějšího Retro GamesPlay). A ani v novém podání nebude chybět bonus pojmenovaný jako Datadisk (dříve Extra Round), což je 5minutovka na závěr o nějaké hře, o které by se nedalo mluvit moc dlouho, protože je buď příliš jednoduchá, nebo se o ní nedá zjistit dost informací. Plánují zachovat i pravidelnost, takže každý pátek nové video.

 
 
 
Protože je Retro Nation nezávislý projekt, spustili i svůj Patreon, v rámci kterého je mohou přímo jejich fanoušci finančně podpořit. Vzhledem k tomu, že za pouhých 24 hodin od spuštění je podpořilo 148 patronů celkovou částkou 1458 USD, je dobře vidět, že je o jejich videa opravdu zájem, takže lze očekávat, že z jejich strany se budou snažit tento projekt nadále rozvíjet. Na svém Patreonu např. zmiňují, že plánují kupovat staré konzole a dělat o nich videa (Atari Jaguar, Intellivision, 3DO...).
 
Na závěr jen dodám, že sám jejich videa nepravidelně sleduji (typicky vynechávám staré adventury), takže jim přeji, ať se daří .
Zajímají Vás videa o starých hrách od této dvojice retrofilů?
V anketě šlo hlasovat od 29.7.2019 do 31.7.2020. Počet hlasujících: 12
Ano92 %
Ne8 %
reklama