Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Spolehlivý“ manžel náhle beze stopy zmizel: Byl to kubánský agent, říká opuštěná žena se dvěma dětmi

Autor: chal - 
29. července 2019
11:26

Začalo to jako idylka. Matka dvou dětí Ana Margarita Martinezová se v roce 1992 na Floridě ve Spojených státech seznámila s dalším kubánským emigrantem Juanem Pablem Roquem. Dali se dohromady, byli šťastní a po třech letech se vzali. Juan pak z ničeho nic zmizel a teprve tehdy Ana zjistila, že byl její manžel dvojitý agent. Pracoval jako informátor FBI, ale hlavně byl agent kubánské vlády.

Ana Margarita Martinezová jako šestiletá s matkou a babičkou emigrovala z Kuby do Spojených států. Rodinu z domoviny vyhnal Castrův režim, proti kterému se Ana rozhodla z Ameriky bojovat. V roce 1992 potkala matka dvou dětí v kostele pohledného kubánského emigranta Juana Pabla Roqueho.

Lehce prošedivělý elegán se s Anou nejprve spřátelil, později s ní začal chodit a nakonec si ji i vzal a osvojil si její děti. V roce 1996 čekal Anu Margaritu šok. Juan Pablo ze dne na den zmizel. Zanedlouho vyšlo najevo, že Juan byl dvojitý agent – pracoval jak pro FBI, tak pro kubánskou vládu.

Juan Pablo do Spojených států emigroval v únoru 1992. V komunitě kubánských emigrantů na Floridě se mu říkalo „kubánský Richard Gere“, byl pohledný, měl lehce prošedivělé vlasy a ženy o něj měly enormní zájem. Juan ještě v roce 1992 potkal v kostele Anu Margaritu. Padli si do oka, začali se vídat, postupně se z nich stal pár.

Juan si chtěl po několika měsících Anu vzít, ona ale první žádost o ruku odmítla. Nechtěla ohrozit své dvě děti. Juan začal v roce 1993 pracovat jako informátor FBI. „Byli jsme hezký pár, spokojená rodina. Po třech letech moc pěkného vztahu jsme se vzali, bylo to 1. dubna 1995,“ řekla Ana v rozhovoru pro Deník N. Juan Pablo si osvojil obě děti, ty ho braly jako vlastního otce, Ana byla šťastná.

Juan, bývalý vojenský pilot, začal létat v organizaci Bratrstvo záchranářů, kam ho přivedla Ana. Piloti létali nad mořem a hledali kubánské uprchlíky, kterým by mohli pomoct. Všechno bylo idylické. Až do 23. února 1996, kdy Ana viděla manžela naživo naposledy. Juan Pablo v noci odletěl z USA přes Mexiko a Bahamy na Kubu.

Druhý den kubánské letectvo sestřelilo dva ze tří letounů Bratrstva záchranářů. Jak se později Ana dozvěděla, útok, při kterém zemřeli čtyři nevinní lidé, pomohl plánovat právě její muž.

Ana se nejprve bála o Juanův život, ale pak ho viděla na CNN, jak v Havaně vystupuje z letadla. Nechápala to. Nechtěla si připustit, že by ji Juan opustil dobrovolně. V tu chvíli na dveře Anina domu zabušili agenti z FBI a zabavili několik pytlů věcí. Anin život se z vteřiny na vteřinu obrátil naruby.

V Bratrstvu záchranářů se spřátelila s dalším kubánským emigrantem René Gonzálesem. „Pomáhal mi to pochopit, mohla jsem mu vyprávět, co jsem prožívala při výsleších FBI. Když o dva roky později další kubánští špioni infiltrovali americkou armádu na jihofloridských ostrovech Key West, ukázalo se, že jedním z nich byl i René,“ popsala Ana Deníku N.

Ana v krátké době ztratila dva muže, kterým věřila. Zjistila, že všechno byla lež. Ana propadla klinické depresi, deset let brala léky. Ze svého trápení se ale nakonec dostala. 

„Myslil si, že bude po návratu na Kubu někdo, a místo toho musel prodat hodinky, aby měl na živobytí. Ochutnal v Americe svobodu, a teď žádnou nemá. Každému, co jeho jest. Já jsem šťastná a spokojená. Pro mě je mrtvý,“ uzavřela Ana.

Juan Pablo po návratu na Kubu ztratil práci agenta, jeho identita byla totiž vyzrazena. V současnosti podle Any žije z mizerného kubánského důchodu a měl by být vydán do Spojených států. René Gonzáles byl souzený v USA a dostal 15 let.

franz ( 29. července 2019 15:21 )

Perfektní hedec a o to větší blbka.

Zobrazit celou diskusi