MENU

Poslední rozloučení s plk. v. v. Aloisem Dubcem

V obřadní síni strašnického krematoria v Praze se v pátek 26. července uskutečnil smuteční ceremoniál, při kterém nejbližší pozůstalí a hosté vzdali hold válečnému veteránovi plukovníkovi v. v. Aloisi Dubcovi, který zemřel 19. července ve věku 96 let.

Mezi desítkami lidí, kteří se přišli rozloučit s jedním z posledních čs. příslušníků britské RAF, byli také ředitel Vojenského historického ústavu plukovník gšt. Aleš Knížek, jenž zastupoval ministra obrany Lubomíra Metnara a zástupce náčelníka Generálního štábu – náčelník štábu generálmajor Miroslav Hlaváč. Rozloučit s kamarádem se přišli také váleční veteráni.

S prvním smutečním projevem vystoupil dlouholetý přítel zesnulého, armádní generál Emil Boček, který připomněl životní milníky plukovníka Aloise Dubce.

„Dnes je pro mne a mé spolubojovníky z 2. světové války smutný den, protože nám odešel kamarád, vlastenec, partyzán, člen naší rodiny RAF a především voják, který ctil své životní zásady,“ uvedl generál Boček.

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Jan Kaše připomněl, že Dubec byl před třemi lety vyznamenán Řádem Bílého lva. Zároveň poukázal na jeho životní cestu. „Byla plná peripetií, které si dnes dokáže představit málokdo,“ zdůraznil.

Zásadní okamžiky, které protínaly život plukovníka Aloise Dubce, zmínil v projevu také generálmajor Miroslav Hlaváč. „Je smutnou pravdou, že z tisíců účastníků našeho boje za osvobození v letech 2. světové války, dnes žijí jen jednotlivci, jejichž počet se stále snižuje. Životní osudy plukovníka v. v. Aloise Dubce jsou odrazem dramatických českých dějin 20. století, “ konstatoval Hlaváč a zdůraznil, že Armáda České republiky si váží činů a skutků, které plukovník Dubec vykonal.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Miroslav Šindelář, Ministerstvo obrany ČR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.