Výstava soch v hradním sklepení bude mít vernisáž

ZLÍN - Ve čtvrtek 1. srpna v 17.00 hodin se na malenovickém hradě uskuteční vernisáž výstavy akademické sochařky Otilie Demelové Šuterové ze Zlína. Výstava byla pro veřejnost zpřístupněna již před prázdninami, nyní budou mít zájemci možnost osobně se sejít s umělkyní i s tvůrci expozice, serveru Zlin.cz to sdělila Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Myšlenka využít dosud prázdné a téměř nevyužívané prostory hradních sklepů k instalaci plastik napadla ředitele Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavla Hrubce poté, co se před rokem nečekaně ocitl v ateliéru Otilie Demelové Šuterové ve Lhotce. S minimálními finančními náklady se nakonec podařilo vytvořit novou expozici, která rozšiřuje nabídku toho, co mohou návštěvníci v malenovickém hradu spatřit a zažít. „Na této výstavě je zajímavé i to, že se její instalace uskutečnila netradičním způsobem: Autorka totiž vzhledem ke svým ztíženým pohybovým možnostem už nemohla sejít do hůře přístupných sklepních prostor, ale celou akci řídila virtuálně díky využití současné moderní techniky v intenzivní spolupráci s restaurátorem Karlem Šindelem a kastelánem Luďkem Bubeníkem,“ prozradil ředitel Pavel Hrubec.

Invenci Muzea Jihovýchodní Moravy ocenil radní Zlínského kraje pro kulturu Miroslav Kašný: „Stále se přesvědčuji o obrovském profesionálním zapálení a fortelu lidí v našich muzeích, čehož důkazem je i tato nově vytvořená originální expozice, za kterou jim chci poděkovat,“ řekl Miroslav Kašný.

Pro hradní expozici sochařka (nar. 1940) vybrala 25 figurativních plastik provedených v materiálu poštorenské keramické hlíny, která díky vysokožárnému výpalu snese náročné klimatické podmínky a je tak určena pro použití jak v interiérech, tak i v exteriérech.

Malenovický hrad, který spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy coby příspěvková organizace Zlínského kraje, je svědkem i dokladem vývoje architektury od dob gotiky. Návštěvníci zde mohou obdivovat například opravenou hradní kapli, trofeje, zbraně i ukázku toho, jak vypadala typická stará hospoda.

Součástí prohlídkového okruhu je také hradní hájenka, kde je umístěna expozice Dřevo, proutí, sláma, jejímž duchovním otcem byl významný zlínský etnograf – dr. Karel Pavlištík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x