Zvířata se nestíhají přizpůsobovat změnám klimatu, některé druhy vyhynou, tvrdí studie

Zvířata nedokážou včas a adekvátně reagovat na klimatické změny, ty některé z nich mohou proto vyhubit. To je jeden ze závěrů studie týmu 64 vědců, mezi kterými byl i Peter Adamík z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Mezinárodní tým analyzoval víc než 10 tisíc odborných studií zabývajících se reakcemi živočichů na změny klimatu. Výsledky studie uveřejnil prestižní odborný časopis Nature Communications

Tento článek je více než rok starý.

Berlín / Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi druhy, které svůj let do teplých krajin přerušily, je i červenka obecná.

Červenka obecná (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Výsledky studie jsou alarmující. Živočichové sice běžně reagují na měnící se klima tak, že například hnízdí dříve, než tomu bylo před několika lety, ale tyto reakce nejsou dostatečné. Jako by nestačili držet tempo s měnícím se klimatem,“ uvedl Peter Adamík v tiskové zprávě zaslané serveru iROZHLAS.cz.

Nové studie rozbíjí argumenty popíračů klimatické krize. Současné oteplování nemá v historii obdoby

Číst článek

Výzkumníci získali informace o životních událostech zvířat, jako jsou zimní spánek, přílet na hnízdiště, doba hnízdění nebo vyvádění mláďat a vztáhli je k probíhajícímu tempu klimatických změn. Zároveň zkoumali souvislost mezi změnami v časování těchto životních událostí a změnou v přežívání nebo v počtu mláďat.

Podle Viktorie Radchukové z berlínského Leibniz-Institutu jsou v mírném pásu narůstající teploty spojeny s posuny biologických událostí, například časováním hnízdění.

„Všechno začíná dřív,“ řekla hlavní autorka studie. Hnízdění nyní probíhá na začátku roku. Studie ukázala, že tyto změny u ptáků jsou o něco pomalejší, než by odpovídalo síle měnícího se klimatu, což může vést k úhynu některých živočišných druhů.

Vědci doufají, že tento datový soubor povede k podrobnějším studiím o dopadu globálních klimatických změn na živočichy a pomůže najít cestu k možné ochraně ohrožených druhů, uvedl Adamík.

Studie je veřejně dostupná na webu časopisu Nature Communications. Přečíst si ji můžete i u nás na webu.

Pokud se vám dokument nezobrazuje, načtěte znovu stránku.

lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme