Koblovský: Proklatý majetek? Zdvojnásobení poplatku za katastr je jen začátek vládního drancování

Petr Koblovský

KOMENTÁŘ PETRA KOBLOVSKÉHO | Cinkcink. Peníze došly. Hnutí ANO se přesvědčilo o tom, že vládnout se socialisty je v podstatě neustálým bojem o to, kdo voličům slíbí o trochu víc. Ačkoliv není úplně jednoduché určit, kdo je vlastně čí volič, teorie her vede účastníky politického boje k jedinému možnému řešení – začít plnit alespoň nějaké sliby. A ačkoliv si to lidé z okolí premiéra dokázali jen těžko představit, stalo se nevyhnutelné. Eráru dochází peníze.

Vláda se proto pod tlakem okolností rozhodla naplnit rozpočet. Odteď nikdo, kdo něco vlastní nebo něco dělá, není v bezpečí. Plíživé zvyšování složené daňové kvóty bude obhajováno naším dobrem (tak jako skokové vyšší zdanění cigaret, alkoholu nebo hazardu) a také se bude rozšiřovat do oblastí mimo hlavní pozornost daňových poplatníků. Dobrým příkladem je třeba zdanění technických rezerv pojišťoven. Bohužel, tohle stačit nebude.

A proto se budou vlády evropských zemí čím dál více ubírat ke kořenům zdanění, kterým je zdaňování těžko zamlčitelného a přesunutelného majetku. „Učebnicovým příkladem“ takového směřování fiskální politiky je navrhované zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí, který by měl vzrůst z tisícovky na dvojnásobek. Vláda si od toho slibuje navýšení příjmů o cca 700 milionů ročně.

Holec: Drahoš podruhé táhne na Hrad. Může být ústavním kazisvětem jako Zeman

sinfin.digital