Americký prezident Donald Trump během tiskové konference v Růžové zahradě Bílého domu. Washington, 12. června 2019. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)
Americký prezident Donald Trump během tiskové konference v Růžové zahradě Bílého domu. Washington, 12. června 2019. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Americký prezident Donald Trump pokračuje v ostré kritice čtyř progresivních kongresmanek z řad demokratů, se kterými vede veřejný spor. Alexandrii Ocasio-Cortezovou (AOC) a její tzv. „četu“ (angl. squad) označil za „noční můru Ameriky“.


„V roce 2016 jsem v Minnesotě téměř zvítězil. Protože Amerika nesnáší antisemitskou poslankyni Omarovou a protože Minessota zažívá letos ekonomicky vůbec nejúspěšnější rok, v tomto státě vyhraju volby 2020. Omarová říká: ,Budeme noční můrou pro prezidenta.‘ Ne, AOC a ty 3 další jsou noční můrou Ameriky,“ napsal Trump v úterý na svém Twitteru.

Jeho komentář přichází po vzájemném vyhroceném sporu se čtyřmi ultralevicovými poslankyněmi Demokratické strany – A. Ocasio-Cortezovou, Ilhan Omarovou, Rashidou Tlaibovou a Ayannou Pressleyovou. Jejich ostrá výměna vzkazů se táhne už od minulého týdne.
octavio cortez
Kongresmanky Alexandria Ocasio-Cortezová, Ilhan Omarová, Ayanna Pressleyová a Rashida Tlaibová mluví na tiskové konferenci v U.S. Capitol, 15. července 2019. (Holly Kellum/NTD) 

Vývoj sporů


Trump kritizuje Ocasio-Cortezovou už delší dobu, především za její prosazování sociálního a environmentálního programu, které by zatížily státní rozpočet o biliony dolarů a zvýšily byrokracii. A v neposlední řadě si Ocasio-Cortezová vysloužila (nejen) prezidentovu kritiku za nedávný komentář, v němž přirovnala zadržovací zařízení pro imigranty na hranici s Mexikem ke koncentračním táborům.

S Ilhan Omarovou je Trump v křížku kromě prosazování socialistických programů také za její antisemitský výrok vůči židům, kritiku Ameriky ve vztahu k Venezuele a velmi zlehčující výrok ohledně útoku 11. září na americká Dvojčata. Americký prezident také tvrdí, že Omarová podporuje Al-Kájdu.

… od minulého týdne


V sérii poznámek na Twitteru od minulého týdne obvinil Trump čtyři zmiňované nové kongresmanky z antisemitismu a antiamerikanismu. Vyzval „progresivní demokratky“ k tomu, aby „se vrátily zpět“ do svých zemí a pomohly stabilizovat „totálně zničená a zločinem zamořená místa“, než se vrátí zpět do USA, aby „nám ukázaly, jak se to dělá“. Kromě Omarové se další tři levicové poslankyně narodily ve Spojených státech.

Americký prezident si na Summitu USA’s Teen Student Action 23. července „vzal na mušku“ chování Tlaibové – na veřejnosti se totiž objevilo video, ve kterém Tlaibová vykřikuje na Trumpa při jeho prezidentské kampani 2016.

„Díval jsem se dnes ráno na video Tlaibové z Michiganu,“ napsal Trump. „Určitě nezastupuje hodnoty lidí z Michiganu, ale viděl jsem ji dnes ráno, že je zlomyslná, chová se jako šílený blázen… Na jednom z našich mítinků řvala jako úplný blázen,“ dodal.

Vyvolané reakce


Mnozí oponenti Trumpa za jeho komentáře odsoudili s tím, že prezident je rasista.

Rich Valdes, pomocný producent rádiové Show Marka Levina a potenciální kandidát republikánů proti Ocasio-Cortezové, řekl, že podle něj demokraté a progresivisté používají výraz rasista, aby jím podpořili své politické narativy.
Rich-Valdes-2-600x338
Rich Valdes v interview pro NTD News, 17. červen 2019. (Shenghua Sung / NTD News)  

I když Valdes uznává, že výběr slov prezidenta nebyl nejlepší, podporuje Trumpa v tom, že poukázal na antisemitismus a protiamerickou rétoriku progresivních kongresmanek.

„Myslím, že i když milovat naši zemi není požadavkem, sloužit v Kongresu a ve veřejných úřadech je akt patriotismu,“ řekl Valdes v rozhovoru a dodal: „A tím, co jsem řekl, myslím, že být patriotem vede k lásce k zemi a zaručuje věrnost vaší zemi.“


Redakční úprava a překlad původního článku newyorské redakce: J. S.