Hlavní obsah

Kellnerovi vydělávají půjčky. Home Credit zvedl zisk o 73 procent

Novinky, tov

Společnosti Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera loni stoupl zisk po zdanění o 73 procent na 422 milionů eur (10,8 miliardy korun) z 244 milionů eur (6,2 miliardy) o rok dříve. Půjčková firma vytvořila skoro polovinu zisku celé skupiny, vyplývá z výroční zprávy PPF.

Foto: Petr Horník, Právo

Centrála PPF

Článek

Tržby Home Creditu stouply na 3,95 mld. eur (101 miliard korun) a oproti roku 2017 byly vyšší zhruba o dvacet miliard korun. Celé skupině PPF stoupl loni čistý zisk o 25 procent na 22,2 miliardy korun. Ačkoli PPF rozšířila svoje působení do řady oborů včetně hledání léku na rakovinu, nejlukrativnější stále zůstává byznys okolo půjček.

Pro srovnání, například telekomunikační operátor O2 vydělal 5,4 miliardy korun a Škoda Transportation „jen“ 332 milionů korun.

„Hlavním zdrojem růstu zisku byl v loňském roce segment finančních služeb, který představují především společnosti Home Credit a PPF banka,” komentovala finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková. Postupně rostou také zisky Air Bank, loni to bylo 1,4 miliardy korun.

Home Credit dosáhl vysokého nárůstu zisku i díky investicím do digitálních technologií a umělé inteligence, což firmě pomáhá zvyšovat efektivitu, uvedla PPF ve zprávě. Společnost poskytuje finanční služby prostřednictvím mobilních aplikací, což je velmi populární hlavně v Asii. V tuzemsku se zase Home Credit nebál vytvořit vlastní konkurenci v podobě Zonky, která zprostředkovává on-line půjčky mezi lidmi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kellner

Agentura Reuters tento měsíc uvedla, že Home Credit zažádal o vstup na burzu v Hongkongu. Vydáním akcií by tam chtěl získat alespoň jednu miliardu amerických dolarů (22,9 miliardy korun). Home Credit vzápětí uvedl, že o tom, kdy a zda vůbec na burzu vstoupí, se teprve rozhoduje.

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je PPF, menší část patří firmě Emma Capital, kterou ovládá Kellnerův spolupracovník Jiří Šmejc. Home Credit vznikl v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí v Číně, Rusku, Kazachstánu, Česku, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu, na Filipínách a ve Spojených státech amerických. Firma měla loni 125 tisíc zaměstnanců, o rok dřív to bylo 157 tisíc.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství, strojírenství až po biotechnologie. Působí v Evropě, Asii a USA. Petr Kellner vlastní skoro 99 procent akcií PPF, po půl procentu drží další dva akcionáři Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám