Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Mistrák v Pačejově, Evropa v Poříčí?

Jak praví přísloví Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Ale někdy ani přísloví neplatí jako v případě pořadatelů Rally Invelt Pačejov a autokrosu v Poříčí nad Sázavou. Oba dělají totéž a výsledek je stejný.

Pořadatelé obou akcí mají hodně společného, a to je láska k automobilovému sportu. Pořadatelé AMK Pačejov organizují svůj „pačív“ čtyřicet let, ale zatím dosud jako jednodenní soutěž. V příštím roce by mohla být zařazena do „velkého“ mistrovství České republiky. Navíc se jim, podařilo získat silného partnera, kterým je společnost Invelt pana ing.Jiří Jírovce.


Ten také přivezl do Pačejova, respektive do Horažďovic, kde byl start i cíl rallye, dvě hvězdy světového rallysportu. V roli předjezdce se představil Jimmy McRae za volantem svých vozů Opel Manta a Vauxhall. Druhým jezdcem byl Henning Solberg, bratr slavného Pettera, který společně s manželkou Muad startoval s Fordem Fiesta R5, s níž jezdí Václav Pech. Ale ani on nezahálel a po letech se vrátil se k Porsche 997 GT.

Rally Pačejov, byť jak jsme řekli, dosud šlo o menší soutěž, tak je oblíbená jak mezi jezdci, tak i diváky. A proč? Důvodů je několik. Je vždy perfektně připravená, hezké rychlostní zkoušky „takřka na pětníku“, přátelská atmosféra a lidé, kteří pořádají soutěž s láskou a nadšením. Ať je to ing. Pavel Štípek, Miroslav Žitník se synem, Tomáš Cihlář a další.

Všem a dalším desítkám obětavých pořadatelů patří dík za krásnou soutěž, která si zaslouží povýšení mezi velké rallye, zvláště poté, co z kalendáře vypadla Rallye Příbram.


Evropa v Poříčí?

Zatímco v Pačejově usilují o mistrovství republiky, tak pořadatelé AMK Poříčí nad Sázavou by si za letošní uspořádání zasloužili závod mistrovství Evropy v autokrosu. Je až neskutečné, jak velký posun udělali při přípravě tratě, kde jim výrazně pomohl pan Radek Jordák s bagry a válci své firmy. Naopak na zvelebení zázemí se zase podílel pan Jan Smrž. Oběma a dalším a dalším jako jsou Tomáš Jeníček, Jiří Mareš, Roman Kalvoda patří velký dík za to, co pro příznivce autokrosu udělali. Až dosud se jezdí evropský autokros v Nové Pace a Přerově, ale změna občas neškodí a mohla by být jen k lepšímu.


Bohužel se také praví, že „každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán“, Radek Jordák vyhrál dvě rozjížďky i semifinále, ale v poslední jízdě dne se jeho bugy zastavila pro technickou poruchu z prvního místa. Ve stejném kole odstavil buggy i Jan Smrž a také třetí jezdec, který má k Poříčí hodně blízko, Vladislav Štětina. Trochu hodně smůly najednou.


Ale to je sport, život jde dál, ale to, co udělali pro autokros v Poříčí jim nikdo nevezme. A pokud se podaří uspořádat Evropu, tak to bude pro ně asi lepší odměna než vyhraný závod.


Ze všech akcí připravujeme reportáž



J.Lasík 29.7.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar