bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Neshody v kabině? Máme soudržný tým, cokoli v médiích je nesmyslná omáčka, tvrdí Scheifele

29. července 2019, 19:00

Jakub Hromada

Dva roky, dva neúspěchy. Všichni si uvědomovali, že jestli chtějí Jets získat Stanley Cup, byly na to poslední dvě sezóny ideální. Nejlepší mladíci byli na konci svých nováčkovských smluv, opory v nejlepších letech. Winnipeg ale dvakrát narazil a do finále se nedostal. Teď prožívá tvrdé léto.

Jednou z opor je i Mark Scheifele. Šestadvacetiletý Kanaďan zastupuje Wheelera v roli kapitána a pro ostatní hráče v klubu je velkým vzorem. Jeho přístup k hokeji je známý, má kolem sebe několik specialistů ať už jde o stravu, rozbor zápasů či fyzickou a mentální připravenost. Kdo jiný by tedy měl vědět o svých spoluhráčích a týmu více?

Během července začaly na svět prosakovat spekulace o náladě a vztazích mezi hráči Jets. Ty potvrdily rozsáhlé odchody a stále nepodepsaní Laine s Connorem. „Lidé si můžou říkat, co chtějí, ale já vím, jak soudržný tým máme,“ popřel první centr Jets. „My sami moc dobře víme, jak to v naší kabině funguje. Cokoli navíc v médiích je nesmyslná omáčka.“

A to lze jen potvrdit. Hráči se scházejí i během léta, někteří jsou spolu na dovolené, někteří spolu tvrdě trénují. Takové informace spíše špiní klub a pro hráče to může být nepříjemné. Odchody několika hráčů s tím ale nemají nic společného. Všichni si s Winnipegem vytvořili pevné pouto a rozhodně neodešli kvůli nespokojenosti. Výjimkou může být Trouba, jenž chtěl tolik peněz, kolik mu generální manažer Cheveldayoff prostě dát nemohl.

Nebýt platového stropu, možná by to bylo úplně jinak. Winnipeg s ním zápasí a odnést to museli klíčoví hráči. Nejdříve se stěhoval Jacob Trouba v rámci výměny do New Yorku, na trhu s volnými hráči se pak usadili jinde TylerMyers (Vancouver), Brandon Tanev (Pittsburgh) a Ben Chiarot (Montreal). 

„Samozřejmě že je těžké vidět odcházet přátele. Jacob (Trouba) je jeden z mých nejlepších kamarádů, začali jsme tady své profesionální kariéry, strávili jsme spolu několik skvělých let,“ zavzpomínal Scheifele na sedm posledních roků svého života. „Stejně tak s Myersem, Chiarotem i Tanevem. Je složité si uvědomit, že s takovými lidmi příští rok nebudu.“

V sestavě tak vzniklo několik mezer a Tryskáči je musí řešit. Žádné velké jméno si ale nemůžou dovolit kvůli již zmiňované finanční tísni. Lovili tedy v Evropě. Z Finska přišel Joona Luoto, z Ruska pak Andrei Chibisov. „Stále máme dobrý tým, navíc spoustu mladých hráčů v organizaci. Ta dělá skvělou práci při draftu a následném vývoji. To je pro hráče obrovská příležitost se dostat do NHL, a to je i to, co potřebujeme my tady,“ komentoval situaci se zúžením kádru Scheifele.

První bod v programu je teď pro Cheveldayoffa jasný. Patrik Laine a Kyle Connor jsou stále bez smlouvy a jejich ztráta by znamenala pohromu. Domluvit se na délce a hodnotě kontraktu je těžký oříšek. Navíc jde tak trochu o dohodu „o vás bez vás“. To potvrdil i Mark Scheifele.

„To jde úplně mimo vás. Jsou to jejich životy, ale záleží jenom na jejich agentech a týmu, jak se domluví. Není to na nás hráčích. My se v létě soustředíme na to, abychom se zlepšili. Není nic, co byste mohli udělat.“

Loni i předloni se čekal úspěch. Los byl pro Jets ale opravdu krutý. „Je opravdu náročné se do finále dostat. Časem si uvědomíte, že jste vypadli se skvělým týmem,“ reagoval kanadský útočník na vyřazení z play-off. Tam totiž Winnipeg vždy vypadl s vítězem své konference, jednou dokonce s celkovým. Nejdříve to bylo ve finále Západní konference s Vegas, o rok později hned v prvním kole se St.Louis. „Ale stejně si říkáte, že jste tam přeci jen mohli být. To samé si může říkat třeba Toronto, které narazilo na Boston. Jeden dobrý odraz, šťastný brejk a přemýšlíte, jestli jste se tam mohli dostat. Samozřejmě to není útěcha, víme, co musíme zlepšit a na čem pracovat. To je na hokeji dobré. Vždy existuje něco, z čeho se můžete poučit a odrazit se od toho. Jen musíte pořád tvrdě pracovat.“

Vždy je těžké se dostat do play-off. Pro Tryskáče to teď platí dvojnásobně. Ztratili několik klíčových hráčů, navíc konkurence posílila. Do Dallasu přišel Pavelski a Perry, Nashville se domluvil s Duchenem a Kadri podepsal v Coloradu.

„Pořád je to o tom samém. Jdete na led s tím, že chcete vyhrát. Pořád se musíte zlepšovat a nepotřebujete na to nějaký tlak od ostatních,“ reagoval na otázku, jestli si připouští tlak od médií či týmů z Centrální divize. „Mnoho týmů se zlepšilo a my na to musíme být připravení. Každý rok je to těžké, stejně tak loni, stejně tak to bude letos.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.