Ohrožují je medvědi. Kanada hledá mladíky podezřelé z vraždy, skrývají se v divočině

Simona Fendrychová Simona Fendrychová
30. 7. 2019 6:31
Za normálních okolností tyto odlehlé kouty Kanady obývají jen divoká zvířata. Nyní je pročesávají helikoptéry i drony, které povolala kanadská policie. Za pomoci armády hledá dva mladíky, které podezírá z trojnásobné vraždy. Devatenáctiletý Kam McLeod a o rok mladší Bryer Schmegelsky byli původně pohřešovaní, teď je policie považuje za nebezpečné vrahy. Obyvatelům malého kanadského města York Landing doporučila nevycházet, dokud mladíky nezadrží.
Kanadská policie hledá Kama McLeoda a Bryera Schmegelskyho. Podezírá je z trojnásobné vraždy. | Video: Reuters, Asociated Press

Dramatické pátrání v divočině kanadského státu Manitoba trvá už několik dní. Jediné, na co policejní a vojenské jednotky během víkendu narazily, byl lední medvěd.

"Jen jedno z divokých zvířat, na která můžete v severní Manitobě narazit," komentovala to policie na Twitteru.

Divoká zvířata představují nebezpečí nejen pro policii, ale i pro údajné vrahy. Ti jsou na útěku před zákonem už od 14. července. Pokud se skrývají v lesích, čelí teenageři podle místních obyvatel extrémním podmínkám. V Manitobě žijí kromě medvědů i vlci. Hustá křoviska a bažiny obývá otravný hmyz a hejna komárů.

"Máme tu písečné mouchy, muchničky, ovády, komáry," vyjmenoval pro americkou stanici CNN náměstek starosty místní obce Gillam John McDonald.

"Je to takhle: kdybychom se spolu bavili venku v postranní uličce a vy byste neměl žádný repelent ani dlouhé rukávy, řekněme, že bychom naši konverzaci zkrátili," přibližuje McDonald tamní podmínky. "A někde v křoví to všechno znásobte až dvacetkrát," dodal.

Tři vraždy

Policie se domnívá, že dva mladíci se v takové divočině ukrývají už týden. Původně je měli za pohřešované. Celý případ se ale po několika dnech vyšetřování a nálezu tří těl zásadně proměnil.

Policie je podezřívá z vraždy mladého páru, který trávil léto v dodávce na cestě napříč Kanadou. Těla Australana Lucase Fowlera a jeho americké přítelkyně Chynny Deeseové strážníci objevili, jak leží u cesty nedaleko jejich porouchaného auta v polovině července. Obě těla měla v sobě několik střelných ran.

O 500 kilometrů dál a čtyři dny později policisté našli hořící karavan obou hochů, ve kterém podle jejich rodin měli jet na výlet. Vedle leželo ohořelé tělo Leonarda Dyka, botanika z Univerzity Britské Kolumbie. Zřejmě jejich třetí oběti.

Nejdřív oběti

Policie změnila názor na McLeoda a Schmegelského, když se k ní dostaly výpovědi svědků, kteří je několik dní po vraždě spatřili o stovky kilometrů dál směrem na východ. Tři násilné vraždy v tak odlehlé oblasti jsou natolik neobvyklé, že nemohlo jít o náhodu. Z mladíků, o které měla nejprve strach skoro celá Kanada, se stali hlavní podezřelí.

Policisté neustále dostávají tipy na to, kde by mladíci mohli být. Minulý týden obdrželi během dvou dnů na 80 telefonátů. K dnešku mají tipů přes dvě stě. V současnosti pátrají na severovýchodě Manitoby v okolí zmíněných měst Gillam a York Landing.

V tom prvním žije kolem 1200 lidí, ve druhém jen něco přes 400. Všechny policie varovala, ať vycházejí ven co nejméně. Oba podezřelí jsou nejspíš ozbrojeni. Místní domobrana je údajně spatřila, jak si shánějí jídlo na tamní skládce.

Video: Vražda vědkyně na řeckém ostrově

Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy