Novinky, zábava i poučení v ostravské Zoo

30/7 2019

Ostravská Zoo nabízí návštěvníkům i o prázdninách nejen atraktivní expozice z říší zvířat i rostlin, ale také mnoho zábavy pro celou rodinu. Výrazně také podporuje záchranu ohrožených živočišných druhů a v současné době také zvyšuje povědomí lidí o důležitosti včelstev. 

Novinky, zábava i poučení v ostravské Zoo

V Ostravě se narodilo mládě ohroženého servala. Foto: ZOO Ostrava.

Včely jsou pro existenci lidské společnosti nejvýznamnějším opylovatelem. Až 4/5 rostlin na naší planetě jsou závislé na opylování živočichy! Opylovatelé jsou motýli, mouchy, vosy, netopýři, kolibříci a dokonce i slimáci, ale hlavně včely. Včely jsou však lidmi vnímány zejména jako producenti medu a vosku, příp. jako „obávaná zvířata“ s žihadlem. Nepostradatelná je právě jejich opylovací činnost. V současnosti čelí včely vážným problémům a alarmující je jejich úbytek nejen na území České republiky, ale po celém světě. Včely ohrožují nemoci, intenzivní zemědělství, používání chemických látek při pěstování zemědělských plodin a úbytek včelí pastvy, tj. kvetoucích rostlin. 

Zoo Ostrava se ochraně včel věnuje dlouhodobě. Už deset let pořádá ve spolupráci s místními včelaři osvětovou akci Medobraní v zoo. V roce 2013 otevřela v areálu Včelí stezku – interaktivně-naučnou expozici představující návštěvníkům život těchto nejznámějších zástupců společenského hmyzu. Nachází se nedaleko expozice s domácími zvířaty Na statku. Sestává z několika informačních panelů, ukázek různých typů včelích úlů (od toho nejjednoduššího až po ten nejmodernější). Už dvakrát se zde konala akce pro veřejnost Den pro včely, při níž se malí i velcí mohli na vlastní kůži přesvědčit, že včely nejsou žádní obávaní tvorové.

V loňském roce se Zoo Ostrava zapojila do dalšího mezinárodního záchranného projektu – do projektu na obnovu populace supa hnědého v bulharském pohoří Stara planina. I v letošním roce ostravský chovný pár úspěšně odchoval mládě a i toto bude vypuštěno do přírody. Je to v pořadí již třetí mládě supa hnědého, které zoo bezplatně poskytla pro záchranu tohoto majestátního dravce. Vypuštěno bude společně s mládětem ze Zoo Zlín.

Ibisi skalní patří mezi nejohroženější ptačí druh na světě. Volně žijící populace čítá sotva 600 jedinců. O záchranu těchto vzácných ptáků usiluje mezinárodní repatriační projekt, do něhož jsou zapojeny zoologické zahrady a další ochranářské instituce, Zoo Ostrava od roku 2017. Pro posílení divoké populace bezplatně poskytla již osm mladých ibisů. 

V Ostravě se po několikaleté přestávce narodilo mládě servala. První týdny trávilo většinou skryté ve vnitřních prostorech, které nejsou veřejnosti přístupné, nyní už je ale mohou trpěliví návštěvníci pozorovat, jak postupně prozkoumává venkovní výběh. Mládě (samička) se narodilo už 15. dubna, ale první týdny po porodu zůstávalo se svou matkou v bezpečí vnitřní ubikace. Jeho rodiči jsou poměrně mladá zvířata, která v ostravské zoo tvoří pár od roku 2017.