Hlavní obsah
Článek

Naše kinematografie získala v Květě Fialové (†88) ideální představitelku osudových žen. Tato nádherná noblesní herečka, která se narodila 1. září 1929 ve slovenské obci Vel'ké Dravce, byla známá svým pozitivním přístupem k životu. Publikum obdivovalo její šarm i jemný smysl pro ironii především v rolích komediálního a konverzačního charakteru.

Děsivá zkušenost ji poznamenala na celý život

V dobách největší slávy se jí říkalo česká Elizabeth Taylor. Jenže na rozdíl od hollywoodské hvězdy se Květa Fialová mužům vyhýbala velkým obloukem. Mohla za to její děsivá zkušenost z dětství - na konci druhé světové války ji jako 15letou znásilnili dva sovětští vojáci. Drželi jí přitom pistoli u spánku… Na hereččině odtažitém postoji k mužům se ale podepsal i velmi přísný otec, ze kterého měla vždycky strach.

Před manželem utekla do márnice

I Květa Fialová toužila po lásce, ale ideálně bez sexu. Poprvé se provdala v 21 letech za dramaturga českobudějovického divadla Jiřího Joska. Nakonec od něj ale utekla, protože chtěl, aby každý den plnila manželské povinnosti.

Přebývala tehdy v márnici, protože neměla na podnájem. „Pokud vás tyhle záležitosti baví, je to něco jiného, ale když vás nebaví, je to příšerné,“ svěřila se. „Než bych žila s živým chlapem, tak jsem raději volila tenhle přístřešek.“

S Hášou jí to vyšlo i bez sexu

S druhým manželem, režisérem Pavlem Hášou (†80), prý spala jen kvůli početí dcery Zuzany (57). Přesto v manželství vydržela až do jeho smrti v roce 2008, nicméně hlavně proto, že toleroval její nezájem o sex. „Celých dvaapadesát let se obětoval,“ zmínila jednou herečka.

Proč nenáviděla sport a politiku

Květa Fialová se také nechávala slyšet, že kromě sexu nenávidí ještě sport a politiku. Sport jí vadil kvůli nadměrnému hluku - třeba když se křičelo „góóól!“, protože chtěla mít svůj klid a nechápala jančení sportovních fanoušků a komentátorů. A u politiků nedokázala skousnout jejich faleš a hamižnost.

Stárnutí aneb Co jiného mi zbývá?

Vzbuzovala rovněž sympatie tím, jak obdivuhodně se vyrovnávala se stárnutím. Na rozdíl od mnoha svých kolegyní, které podstupují drastické zákroky na plastice, se Květa Fialová radovala z každé vrásky.

Nicméně když se jí jednou zeptali, zda má opravdu takovou radost z toho, že stárne, odpověděla: „A co jiného mi zbývá?“. V posledních letech svého života herečka bojovala s následky infarktu a s Alzheimerovou chorobou. Smrt ji vysvobodila 26. září 2017.

Hrála i po osmdesátce

Její životní filmovou rolí byla postava barové zpěvačky Tornado Lou v parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Podobné úlohy si Fialová zopakovala i ve snímcích Fantom Morrisvillu (1966), Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967), Partie krásného dragouna (1970) či Adéla ještě nevečeřela (1977).

Hereččina divadelní kariéra byla těsně spjata s Divadlem ABC, kam ji v roce 1958 přijal Jan Werich. Této scéně zůstala věrná po celou svou kariéru. Odehrála také stovky zájezdových představení a i po osmdesátce hostovala třeba ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám