Policie uzavřela vyšetřování exhejtmana Šulce ve vedlejší větvi kauzy ROP Severozápad

Jan Horák Jan Horák
30. 7. 2019 19:42
Bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc je o krok blíž tomu, aby skončil před soudem coby obžalovaný. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz kriminalisté uzavřeli vyšetřování ve vedlejší linii kauzy ROP Severozápad, v níž měl exhejtman zmanipulovat výběr ředitele dotačního úřadu. Až se Šulc seznámí se spisem, policie rozhodne, zda navrhne státnímu zástupci podat obžalobu. V jiné dílčí větvi případu už dostal exhejtman nepravomocný trest.
Bývalý hejtman Ústeckého kraje a exposlanec Jiří Šulc je v současnosti v invalidním důchodu.
Bývalý hejtman Ústeckého kraje a exposlanec Jiří Šulc je v současnosti v invalidním důchodu. | Foto: ČTK

Kriminalisté z teplické expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili Jiřího Šulce (ODS) loni v srpnu ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle jejich poznatků přispěl k tomu, aby se ředitelem dotačního úřadu Severozápad, jenž rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji, stal v rozporu se zákonem Petr Kušnierz. Vedle Šulce začali stíhat i Petra Vráblíka, který se měl na podvodu podílet a jehož Kušnierz ve funkci nahradil. Po roce policie dokončila práci.

"Jeden z obviněných byl již se spisovým materiálem seznámen, druhý obviněný bude mít k tomu příležitost v nejbližší době," potvrdil deníku Aktuálně.cz Tomáš Minx, žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který vyšetřování dozoruje. Policie vyzývá obviněné k seznámení se spisem ve chvíli, kdy v rámci vyšetřování nasbírala všechny důkazy, které považovala pro objasnění kauzy za nutné.

Prostudování spisu slouží k tomu, aby stíhaní mohli v případě potřeby navrhnout další důkazy. Následně policie rozhodne, zda případ pošle do rukou státního zástupce s návrhem na podání obžaloby. Podle informací Aktuálně.cz si spisový materiál už prostudoval Petr Vráblík, který sloužil coby ředitel dotačního úřadu Severozápad před Kušnierzem. Jiří Šulc je pozvaný k prostudování důkazů ve čtvrtek 1. srpna.

Šulcův advokát Daniel Volák pro Aktuálně.cz uvedl, že bude požadovat výslech dalších svědků. Pokud mu kriminalisté nevyhoví, má nachystaný další krok. "V takovém případě jsem připravený navrhnout zastavení trestního stíhání, protože nebylo prokázáno, že by se skutku popsaného ve sdělení obvinění dopustil můj klient," uvedl exhejtmanův právní zástupce.

Šulc zasedal ve výběrové komisi, kterou jmenoval

Podstata případu má kořeny na sklonku roku 2009, výběrové řízení probíhalo v listopadu. Jiří Šulc tehdy předsedal řídícímu výboru dotačního úřadu Severozápad, jejž tvořili vybraní politici Ústeckého a Karlovarského kraje. Právě výbor rozhodoval o jmenování ředitele. Nejlepšího uchazeče doporučila pětičlenná výběrová komise, kterou jmenoval Šulc. V komisi i sám zasedal.

"Ředitelem bys měl být od 11. prosince po dohodě se Šulcem," psal například 19. listopadu 2009 Vráblík v e-mailu zachyceném policií Kušnierzovi šest dní před tím, než bylo výběrové řízení vyhlášené. "S politiky z Karlových Varů je to předjednané," psal Kušnierzovi o týden později. Vráblík se coby dosluhující ředitel dotačního úřadu se svým nástupcem v předstihu domlouval i na služebním mobilu či sekretářce.

Petr Kušnierz (vpravo) strávil kvůli kauze ROP Severozápad ve vězení více než pět let, na svobodu se dostal loni v prosinci.
Petr Kušnierz (vpravo) strávil kvůli kauze ROP Severozápad ve vězení více než pět let, na svobodu se dostal loni v prosinci. | Foto: ČTK

Jak Vráblík psal v e-mailech, tak se stalo. Kušnierze 11. prosince 2009 řídící výbor jmenoval ředitelem dotačního úřadu. Kušnierz tehdy nebyl Šulcovi neznámý. V druhé polovině 90. spolupracovali na městském úřadu v Mostě, kde byl tehdy Šulc starostou. Kušnierz pod ním pracoval jako vedoucí oddělení správy městského majetku a poté jako šéf odboru investic. Jejich spolupráce tehdy skončila dramaticky, Šulc svého podřízeného vyhodil.

Po jeho vyhazovu dal podnět policii, aby Kušnierzovo působení na městském úřadu prověřila. Kriminalisté nic nezjistili. Oba muži se později usmířili. "Pan Kušnierz se pak vypracoval z řadového pracovníka na ministerstvu školství až na náměstka ministerstva zemědělství. Předpokládal jsem, že si doplnil vzdělání a že už nebude dělat vylomeniny," komentoval před lety Kušnierzův nástup na dotační úřad Šulc.

Invalidní důchodce s nepravomocnou podmínkou

Exhejtmanův advokát Volák upozorňuje, že policie při objasňování případu selhala. Jednak obvinění jeho klienta postavila na porušení zákona o úřednících, přičemž podle Voláka proces jmenování ředitele dotačního úřadu podléhá zákoníku práce. Navíc kriminalisté podle Voláka v průběhu ročního vyšetřování nashromáždili minimum důkazů, na nichž by bylo možné postavit obžalobu.

Kauza ROP Severozápad za 10 miliard korun

Petr Kušnierz je klíčovou postavou a korunním svědkem v hlavní větvi kauzy ROP Severozápad, v níž policie spustila zatýkání v prosinci 2016. Jde v ní o údajné machinace s dotačními projekty v hodnotě zhruba 10 miliard korun. Žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze v případu loni v červnu obžaloval 27 lidí, soud by měl začít letos.

Podle státního zástupce organizovaná zločinecká skupina, kam náleží bývalí nejvyšší regionální politici ODS a ČSSD, podnikatelé či úředníci, spravovali dotační program Severozápad tak, že peníze v rozporu se všemi pravidly proudily ke spřáteleným lidem a firmám.

Mezi stíhanými jsou třeba bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, její někdejší náměstci Pavel Kouda a Arno Fišera, karlovarský exhejtman Josef Novotný či vlivní severočeští podnikatelé spjatí s ODS Daniel Ježek nebo Alexandr Novák.

Skupiny se týká obžaloba z poškození finančních zájmů Evropské unie, zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení či sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. 22 lidí je obžalovaných z účasti na organizované zločinecké skupině

Sám Petr Kušnierz neřídil dotační Severozápad dlouho, ve funkci skončil po zatčení za dílčí korupci ve svůj prospěch v březnu 2011. Policie ho pak opakovaně obvinila z dalších kauz spjatých se správou dotací. Kvůli tomu strávil strávil za mřížemi více než pět let, na svobodu se dostal v prosinci 2018.

"Nevyslechli všechny členy hodnotitelské komise, není k tomu výpověď ani (Petra) Kušnierze," zmínil Volák. Právě výslech členů komise bude ve čtvrtek navrhovat. Podle advokáta policie kromě Šulce vyslechla k věci už jen dva svědky. Podle informací Aktuálně.cz jde o bývalého člena řídícího výboru Pavla Koudu (dříve ČSSD) a severočeského zákulisního hráče byznysu a politiky Patrika Oulického (dříve ODS), v jehož nemovitosti tehdy dotační úřad sídlil.

Jiří Šulc poslední roky prochází pádem z výsluní. V minulé dekádě byl dvě volební období po sobě hejtmanem Ústeckého kraje, řídil i krajskou ODS. V letech 2010 až 2013 byl poslancem. Od té doby politické funkce vystřídaly potíže s policií. V lednu 2018 ho soud nepravomocně potrestal 18 měsíci podmíněně se zkušební lhůtou tří let za to, že Kušnierzovi po odvolání z postu ředitele nezákonně domluvil konkurenční doložku ve výši 385 tisíc. Poslední roky strádá i zdravotně, je v invalidním důchodu.

Petr Vráblík, druhý obviněný v této kauze, je aktuálně pověřený řízením Katedry přírodních věd Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Petr Kušnierz si v případech kolem dotačního úřadu Severozápad kvůli korupci či zneužití pravomoci vyslechl už dva pravomocné rozsudky, celkem strávil ve vězení skoro pět a půl roku.

 

Právě se děje

Další zprávy