Nový hlubokomořský robot se dokáže změnit v autonomní ponorku

Taky se vám líbí myšlenka Transformerů? Pak vás nepochybně zaujme i nový autonomní robot, který je jí inspirovaný. Jmenuje se Aquanaut a vyvinula ho společnost Houston Mechatronics, Inc (HMI).

Podle dostupných informací se Aquanaut dokáže přeměnit z humanoidní formy na ponorku. To ho předurčuje k plnění různých úkolů, jež jsou příliš nebezpečné pro lidské potápěče.

Evan Ackerman z IEEE Spectrum měl možnost natáčet Aquanauta během testů probíhajících pod hladinou obřího bazénu, používaného NASA k simulaci mikrogravitace za účelem výcviku astronautů.

Jakmile tyto zkoušky budou u konce, robota čekají expedice do oceánu a následně první ostré nasazení. Jeho tvůrci předpokládají, že bude v hlubinách provádět servis zařízení pro těžbu ropy či plynu.

Z výše uvedené videa se zdá, že Aquanaut by měl být pro vykonávání dotyčné činnosti skvěle připraven. Lví podíl na tom má skutečnost, že pro HMI pracuje několik bývalých zaměstnanců již zmíněné NASA. Ostatně, jen díky tomu může robot „trénovat“ právě v tomto bazénu.

„Druh dovedností, které máme v NASA… umístit roboty do vzdálených lokací a nechat je, aby odváděli užitečnou práci v prostředích strohých na data…nejlépe odpovídá tomuto velkému problému: offshore práci,“ konstatoval spoluzakladatel HMI Nic Radford.

Váš názor Další článek: Windows 10 po čtyřech letech: Jsou populární, ale stále je to šílený kočkopes

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,