Ruská policie zatkla opozičního politika na schodech radnice. Šel žádat o povolení na další protesty

Moskevská policie v úterý zadržela opozičního politika Michaila Svetova, jednoho z organizátorů dalšího protestního mítinku naplánovaného na nadcházející víkend. Oznámila to agentura TASS. Sobotní demonstrace má být opakováním protestu z minulého víkendu, při němž policisté zadrželi na 1400 lidí a několik desítek přitom zranili.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sobotní protivládní protesty v Moskvě

Sobotní protivládní protesty v Moskvě | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Demonstrace zorganizovaná v centru Moskvy minulý víkend byla protestem proti údajně diskriminačnímu postupu moskevské volební komise, která odmítla z formálních důvodů pustit k zářijovým komunálním volbám patnáct opozičních politiků. Svetov se v úterý dostavil do moskevské radnice, aby si vyžádal povolení zorganizovat příští sobotu obdobný protest. Když radnici opouštěl, komando těžkooděnců ho zatklo.

Ruský opozičník Navalnyj je po léčbě údajné alergické reakce zpět ve vězení. Podle lékařky ho otrávili

Číst článek

Svetov žádal, aby se demonstrace příští sobotu mohla konat na náměstí Lubjanka před sídlem ruské kontrarozvědky FSB. Představitelé radnice povolení nevydali a doporučili provést akci na vzdálenější Sacharovově třídě. S tím ale nesouhlasil Svetov.

Opoziční politik je představitelem menší ruské Libertariánské strany, která organizovala minulý mítink a chce svolat i ten budoucí. Strana nemá úřední registraci na ministerstvu spravedlnosti.

K důraznému postupu proti účastníkům nepovolených demonstrací v úterý v Moskvě vyzval generální prokurátor Jurij Čajka. Prohlásil, že zvlášť velkou pozornost by represivní složky měly věnovat přípravám takových akcí. Nepovolené protesty by pak policie a soudy měly podle něj „tvrdě“ trestat.

Ke kritice opozičních shromáždění se v úterý přidal i starosta Moskvy Sergej Sobjanin. K použití síly při minulé demonstraci podle něj policisty přinutili sami účastníci mítinku, který byl „předem připravenou provokací“. Sobjanin přiznal, že po policejním zásahu musely vyhledat lékařské ošetření desítky lidí. Dva z nich byli z nemocnice propuštěni až v úterý.

‚Masové nepokoje'

Federální vyšetřovatelé v úterý oznámili, že trestně stíhají tři demonstranty za napadení policistů během nepovoleného protestu z minulé soboty, další případy prověřují. Při nepovolené akci došlo podle nich k „masovým nepokojům“.

Stejný výraz použil i starosta Sobjanin. „Anarchie, nepořádek a nezákonnost mohou zhoršit skutečné problémy a skončit tragédií. Je o tom dost příkladů z našich dějin. Pořádek bude zachován, jinak tomu být nemůže,“ varoval tento spolupracovník prezidenta Vladimira Putina v čele ruské metropole.

„Masové nepokoje - právě ty nenávidí a bojí se jich Sobjanin. Sebral lidem možnost zvolit si svého kandidáta a teď se mstí za to, že to lidé nestrpěli a vyšli (protestovat). Zase zastrašuje před sobotou,“ zareagovala na twitteru Ljubov Sobolová, jedna z mála představitelek moskevské opozice, která ještě zůstává na svobodě.

Soudy mezitím potrestaly 161 zadržených demonstrantů pokutami a 61 vězením, mimo jiné opoziční politiky Dmitrije Gudkova a Vladimira Milova, které úřady nepustily do zářijových voleb jako nezávislé kandidáty. Mají si odpykat 30 dnů za mřížemi, další odsouzenci dostali nižší tresty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme