Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Svoboďáku se symbolicky oběsili lidé stojící na tajícím kusu ledu

Extinction Rebellion opět v akci. Po protestu proti fast fashion v brněnské Olympii se vydali na náměstí Svobody. Za formu protestu zvolili symbolické oběšení na kostkách tajícího ledu, protože ledy tají a nám jde o krk.

V úterý 30. července mohli lidé spatřit na náměstí Svobody skupinu Extinction Rebellion při jejich akci Ledy tají. . . a jde nám o krk. Skupina zde nenásilně protestovala proti nečinnosti české vlády. Ta totiž podle organizátorů akce nereaguje na prohlubující se klimatickou krizi.

Forma protestu byla opět pro Brno netradiční. Členové hnutí totiž stáli s oprátkami na krku na tajících kostkách ledu. Extinction Rebellion se k tomuto protestu inspirovala podobnou akcí, která proběhla v zahraničí. „Forma mi přijde skvělá. Je to přesně to, co lidi zaujme,“ hodnotí formu protestu obyvatelka Brna Tereza Navarová.

Na kostku ledu a s oprátkou kolem krku se mohli postavit i lidé mimo hnutí

Akce trvala hodinu. Na kostky ledu si tak mohlo stoupnout více lidí, a to i mimo hnutí. Jedním s takových byl i klimatolog doktor Jan Hollan. „Toto shromáždění považuji za velice významné, protože živý kontakt je důležitý a problém klimatu je tak gigantický a spěchá, že si to ani nedovedeme představit. Dvanáct let dbáme na tom, abychom snížili emise na polovinu, ale to znamená, že s tím musíme začít dělat něco hned,“ říká Hollan.

Klimatická krize a krize biodiverzity totiž už probíhá. I nadále vypouštíme do atmosféry vysoké emise, například loňský rok byl opět rekordní. Vlivem lidské činnosti na biosféru tají ledovce, čímž se nenávratně mění okolnosti v biosféře.

Vědci to označují jako konec klimaticky stabilního holocénu a začátek nové epochy zvané atropocén. „Jsme tady právě proto, abychom upozornili na to, že tají ledovce v důsledku globální klimatické změny. I Česká republika k tomu přispívá třeba spalováním fosilních paliv,“ řekla jedna z koordinátorek protestu Veronika Fuxová.

Zájem lidí roste, připojují se i další organizace

 „Na naší facebookové stránce nás překvapil zájem široké veřejnosti o tuto akci. Proto očekáváme, že mezi „oběšenými“ nebudou jen lidé z naší skupiny ale i ostatní jako třeba univerzitní profesor Jan Hollan. Cílem akce je totiž také posunout představu o tom, že aktivisti jsou jen šílenci,“ říká jedna z aktérek protestu Mirka Misáková.

Extinction Rebellion přišel podpořit i zástupce Centra experimentálního divadla v Brně Jakub Liška. Centrum se společně s Extinction Rebellion a dalšími ekologicky zaměřenými organizacemi snaží upozornit na problém klimatu. „Jsou zde dvě úrovně. Osobní a systémová. Bohužel změny na úrovni systému se nekonají. Řeší se jednotlivé problémy, třeba sucho. Sucho je však pouze náplast na klimatickou změnu,“ uvedl Liška.

75 % létajícího hmyzu zmizelo

Kromě sucha se nás však dotýkají i další změny. Například půl milionu hektarů lesů v ČR letos bude napadeno kůrovcem, 75 % létajícího hmyzu zmizelo a 40 % obojživelníků je ohroženo vyhynutím. Ročně důsledkem změnou klimatu zemře 400 000 lidí.

Extinction Rebellion bude dál organizovat nenásilné protestní akce na podporu přijetí okamžitých opatření na všech úrovních, která povedou k řešení krizové klimatické situace.

Velká blokáda dopravy v centru Prahy bude 12. října

Hnutí se zapojí i do globální akce International Rebellion začínající 7. 10. 2019 s blokádou měst jako Londýn, Paříž, Berlín nebo Praha. „Na 12. října je naplánovaná velká blokáda dopravy v centru Prahy. Naše úsilí teď směřuje k tomu vysvětlit lidem, jak velký problém změna klimatu je na lokálnější úrovni, abychom se všichni mohli spojit právě v Praze,“ dodala Misáková.

Autoři | Foto

Štítky Extinction Rebellion, protest, klima, oběšení, náměstí Svobody, Praha, Brno, klimatické změny, Extinction Rebelion, Jan Hollan, Vláda ČR, Česko, Centrum experimentálního divadla, Paříž

Na Svoboďáku se symbolicky oběsili lidé stojící na tajícím kusu ledu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.