Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mými kavárnami zlepším život na severu Čech, tvrdí podnikatel

Jan Hawelka je typický selfmademan. Ač je původní profesí stavařský projektant, neopustil ho sen vytvořit síť kaváren, která by z jeho rodného Mostu vytvořila příjemnější místo k životu. Dnes ji rozšířil o další podniky v Chomutově i Teplicích, bistra, cukrářskou výrobu a restauraci.
Koncept bister, který rozjel Jan Hawelka.

Koncept bister, který rozjel Jan Hawelka. | foto: Jan Hawelka

Jak jste začínali?
Byli to tři investoři a já, který jsem dodal myšlenku, že když je víc majitelů, je potřeba vytvořit celou síť kaváren, aby se ten koncept uživil. Když otevřete jednu kavárnu, můžete se tím možná uživit jako živnostník s tím, že tam budete stát celý den za pultem. Takže jsme otevřeli první kavárnu v Chomutově, ale už s tím, že jejím otevřením to nebude končit.

Měl jste s podobným podnikáním nějaké zkušenosti?
Právě že vůbec. Já jsem původním vzděláním projektant dopravních staveb. Jenom nadšení, všechno jsem se učil za pochodu. 

Jan Hawelka

Ale hodně mi pomohli lidi z La Bohéme Café, což jsou kávoví nadšenci, a ukázali mi možné směry, kam se podobné nové kavárny mohou ubírat. A s tímto konceptem jsme otevírali první kavárnu „třetí vlny“, a navíc ne v Praze, ale v Chomutově, kde je všechno trošku pozadu.

A dokážou místní toto vůbec zaplatit?
Já myslím, že peníze tam jsou, ale lidi tam žijí trochu stejně jako před desítkami let. Já to tehdy tak nevnímal, vždyť jsem vyrůstal v Mostě a žil jsem úplně stejně jako oni. 

Místo abych vytáhl paty z domu, klidně jsem hnil u televize. Ono je to vlastně tak, že povědomí o Ústeckém kraji je takové, že každý od něj dává ruce pryč. Na druhou stranu je tam asi menší konkurence, takže když se vám něco povede, je vás rychleji vidět.

A jak je to lidmi a penězi na severu? Obecně se prezentuje, že na takové zábavy, jako je chození po kavárnách, prostě nemají.
Tak tuhle představu bych chtěl vyvrátit. Lidi chodí do práce úplně stejně jako jinde. Samozřejmě kdo nechce pracovat, ten nebude pracovat nikdy. Spíš je to historicky dané. 

Když se dívám na Chomutov nebo Most, jsou to bývalá hornická města. Skončila šichta a všichni seděli doma, a takto to přetrvává dál. A když tam není žádná vysoká škola, tak všichni mladí utíkají pryč. 

Když se podíváte na Teplice, tak vidíte, že tam má tradici lázeňský průmysl, lidi byli zvyklí sednout si do kavárny, dát si kafe a dortík, prostě nesedí doma. To v Mostě o půl sedmé večer neuvidíte na ulici ani nohu. 

Od toho se odvíjí i tlak na kvalitu služeb. A Teplicím se říká malá Praha. Perfektní spojení s Prahou. Hodně mladých lidí, vysoká škola. A je to vidět i na těch restauracích. Jsou jich tu mraky, kdežto v Mostě je můžete spočítat pomalu na prstech jedné ruky.

Chcete mít jednu kavárnu stejnou jako druhou?
To absolutně nejde. Třeba v Teplicích je populace hodně gastronomicky otevřená, kdežto v Chomutově a v Mostě je daleko konzervativnější. V těchto místech ani není možné moc měnit nabídku, protože daleko déle trvá, než to lidi vstřebají.

Pokud rozšiřujete kavárenský řetězec o bistra a restauraci a evidentně nejste z oboru, kde berete lidi, kteří tomu rozumí?
To není nic moc, většinou je to úroveň ve stylu 90. let, ale je tady v oblasti perfektní kuchařská škola Bukaschool, ale zase jejich studenti jsou tak dobří, že utíkají mimo region. Takže spíš bereme lidi a snažíme se v nich probudit lásku ke gastronomii. 

Italové nejsou odborníci na kávu, tvrdí odborník

Někdy to vyjde, někdy ne. Ale po těch letech praxe jsme nakonec došli ke stavu, že máme vlastně nadstav. Takže přemýšlíme nad tím, kdo je šikovnější a kdo méně, a jak se rozvíjí celá síť, snažíme se je rozmístit do jednotlivých provozoven, aby to bylo optimální.

To jim tak dobře platíte?
Myslím, že v průměru dobře, držíme se reality. Ale v současné době máme průměrnou dobu zaměstnanosti asi 4,5 roku, což na gastronomické odvětví vůbec není málo. A navíc mají normální pracovní smlouvy, což není taky až tak běžné.

A jak jste na tom s cenami ve srovnání s globálními řetězci?
Pokud si pronajmete prostor v obchodním centru, dojdete ke stejným cenám jako třeba Starbucks. Akorát my na rozdíl od nich máme kavárny s obsluhou, nemusíte tam stát s táckem jako v bufetu.

A jakou máte kávu?
My nemůžeme jít cestou jako specialisté, kteří jdou po výběrové jednodruhové kávě s příběhem. Jako že byla sklízená třeba v Hondurasu na jižním svahu, to dělají některé kavárny, kde se scházejí nadšenci. 

Ale dbáme na to, abychom připravili směsi káv, které rozhodně nikoho neurazí. Navíc na rozdíl od velkých řetězců používáme klasické pákové mašiny, ne nějaké kávovary na tlačítko, které zvládne kdejaký brigádník.

Kdo vám praží kávu?
Na to máme pražírnu, která dělá jenom pro nás a je perfektní, že nám dokáže přesně na míru vytvořit profil kávy. V každém regionu jsou odlišné chutě, u nás je to třeba čokoláda s oříškem, spíše dohořka. 

Snažíme se jít nějakým kompromisem mezi extravagancí, která požaduje květinové a kyselejší chutě, a tím, co je tady tradicí. Ale jsme pyšní na naše baristy, že si ostudu rozhodně nedělají.

Proč rozšiřovat koncept kavárny do bister a restaurací?
Ony to byly vlastně kavárny s rozšířeným provozem. Klasické snídaně s vejci, fritáty, později přibyly burgery. A klasická restaurace byla vlastně jen logickým pokračováním. 

Na tom je zajímavé, že součástí degustačního menu je i show, kdy kuchaři připravují pokrmy přímo před hostem. A hlavně máme obrovskou zásobu prosecca, kdy hosté mohou ochutnávat jednotlivé druhy. 

Protože normálně tu lidi znají jenom bohemku, a my si myslíme, že je potřeba do toho našeho regionu vnést trošku radosti. Navíc to není cenově nedostupné.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...