Hlavní obsah

Vojtěch Dyk hraje ve filmu slavného skladatele Myslivečka

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Petr Václav a Vojtěch Dyk začali natáčet u italského jezera Lago di Como historický film Il Boemo o českém skladateli Josefu Myslivečkovi.

Foto: Mimesis Film

Vojtěch Dyk jako skladatel z 18. století

Článek

Skladatel Josef Mysliveček žil v 18. století. Přesídlil do Itálie, kde se stal hvězdou opery a získal přízvisko Il Boemo. Petr Václav se s producentem Janem Macolou připravoval na natáčení více než deset let.

Myslivečkovu tvorbu ve filmu hraje český orchestr Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

„Natáčení je pro nás velkým dobrodružstvím. Začínáme náročnými operními scénami. Jedná se o moji první spolupráci se španělským kameramanem Diegem Romerem, se scénografem Lucou Servinem, s kostýmním návrhářem Andreou Cavallettem, který pracuje v těsné spolupráci s maskérkou Andreou McDonald. Absolutně nová je pro mne i spolupráce s Vojtou Dykem. Václav Luks je naopak pro mne již dlouholetým spolupracovníkem na tomto projektu, stejně tak jako většina zpěváků, jako je Raffaella Milanesi nebo Krystian Adam, které znám z natáčení mého dokumentu o Myslivečkovi nebo alespoň z nahrávání hudby, které již proběhlo v Praze,“ vzkázal režisér filmu Petr Václav.

Hlavní roli měl původně hrát ruský herec Egor Koreshkov, ale z produkčních důvodů to nevyšlo. Nakonec padla volba na muzikanta a herce Vojtěcha Dyka.

„Jsme si jisti, že Vojta bude, jako talentovaný a zkušený muzikant, pro náš film velkým přínosem. Někdy ty správné věci přichází prostě nečekaně,“ řekl producent Jan Macola.

Vedle něj si zahrají třeba italská herečka Barbara Ronchiová, které propůjčila hlas operní pěvkyně Simona Šaturová, herec Lino Musella a operní hvězdy Phillipe Jaroussky, Emöke Baráthová či Raffaella Milanesiová a Juan Sancho.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám