Vyškov: Mokřadní biotop nabídne také možnosti k procházkám

31.07.2019 10:13

Mnohokrát se už z pozice místostarosty vydal Josef Kachlík od podzimních komunálních voleb do zelených částí města. „Odborníci sází hodně, o dřeviny pečují, obohacují městskou zeleň o zajímavé druhy,“ stál si za svým.

Vyškov: Mokřadní biotop nabídne také možnosti k procházkám
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Už tehdy měl několik nápadů na nové zelené plochy, které by vybízely k procházkám. Nejdále je zatím záměr, podle kterého by město nechalo vytvořit mokřad o hloubce zhruba jeden a půl metru.

Jeho úkolem bude pozitivně ovlivňovat vodní režim v krajině. Vzniknout má mezi dálničním přivaděčem a stávající vodní nádrží Kačenec I – v místě zvaném Padělky.

Plochy, které patří městu, v současné době částečn ě slouží k zemědělské výrobě, z větší části jsou neobhospodařovatelné z důvodu zamokření. V suchých obdobích, se kterými nejen Vyškovsko bojuje, vyvstává potřeba akumulace srážkových vod v co největším měřítku. „Obzvlášť v pramenných oblastech, jakým náš region je. Určitě nezapomínáme na problémy, které v krajině s vodou jsou. S minimálními srážkovými úhrny město bojuje, ovšem vše má svoje limity. Chystáme opatření, která mají takové problémy pomoci řešit. Výstavbou mokřadu bychom zvýšili retenční schopnost území a vytvořil by se důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin. Vhodnou konstrukcí technických prvků v podobě hráze, mostků nebo laviček navíc vznikne další možnost, kam vyrazit do přírody,“ prohlásil místostarosta Kachlík.

Mokřadem rozumíme přechod mezi suchozemským a vodním ekosystémem, který má své specifické vlastnosti. Voda v něm takzvaně odpočívá, téměř neproudí a nachází se v něm po většinu roku.

V lokalitě by tak vznikly po levé straně Lulečského potoku  tůně a po druhé straně zhruba hektarový mokřad. Znamenalo by to přehrazení zmiňovaného potoka. Výměra pozemků je 35 tisíc metrů čtverečních. Část by byla přístupná lidem k procházkám, druhá by pak zřejmě sloužila výhradně pro existenci specifických mokřadních organismů. „Stěžejním je pochopitelně zadržení vody v krajině. Budování podobných zelených center navíc podporují dotace z Operačního programu životní prostředí, a to až do výše osmdesáti procent všech nákladů. Tím, že jsme se rozhodli pro mokřad, je šance ještě vyšší,“ zdůraznil vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek. Náklady jsou odhadované na 10 milionů korun. Vytvoření mokřadu by pak v případě získání dotace proběhlo v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.