Francouzská komedie Návštěvníci: Chyby v dobových kostýmech i špatný jazyk

Režiséra Jeana-Marie Poirého známe především díky jeho vynikající komedii Operace Corned Beef, kde se také objevila trojice komiků, kteří ve Francii patří ke špičce v tomto žánru: Jean Reno, Christian Clavier a herečka s neobyčejným komediálním talentem Valérie Lemercier.
Zdroj: Youtube
Stačilo se jen omylem napít lektvaru namíchaného nepřátelským kouzelníkem a rázem se rytíř Godefroy a jeho sluha Jacquouille (již podle tohoto jména poznají Francouzi, že se jedná o zcela neurozeného člověka) ocitli ve 20. století. Samozřejmě, jak už to ve Francii bývá, našli své potomky, i když zrovna ne na takové úrovni, jakou by si představovali. Šlechta, potomci statečných rytířů, zchudla a v jejím zámku se naopak usídlil potomek vykutálených sluhů, který si jen změnil jméno z posměšného Jacquouille na důstojnějšího Jacquarta.Samozřejmě že se pán i jeho sluha nejdříve ocitnou v blázinci, ale šlechtická krev se nezapře a Beatrice jako přímý potomek rytíře Godefroye de Montmirail se o svého předka postará. + 6 fotek+ 7 fotek

V kultovní komedii Návštěvníci natočené v roce 1993 se vydal Jean Reno jako středověký rytíř se svým sluhou s tváří Christiana Claviera na cestu časem do současnosti. I když film divácky uspěl, najde se v něm několik nepříjemných faktických i filmařských chyb, které by vám neměly uniknout.

Petra Járková
Petra Járková 31. 07. 2019 16:00

Návštěvníci jsou francouzská třídílná filmová komedie, kterou natočil roku 1993 režisér Jean-Marie Poiré. Příběh pojednává o cestování středověkých hrdinů do současného „bláznivého“ světa a jejich seznamování se s výdobytky moderní civilizace. Film byl veřejností příznivě přijat a dnes se již dá počítat mezi klasickou francouzskou komediální tvorbu.

I tak v něm najdete zajímavé chyby, které stojí za zmínku a vaši pozornost, až budete dnes večer komedii sledovat na televizních obrazovkách.

Špatný jazyk

Na počátku filmu mluví anglický král a jeho milá - dcera Ludvíka VI., řečeného Tlustý - anglicky. Ve filmu jsou francouzské titulky. Jedná se o rok 1122. Není to však možné. Roku 1066 dobyl Anglii Vilém I. Dobyvatel a usedl na trůn. Anglii vládla francouzská šlechta, úředním jazykem byla francouzština a latina.

Nevhodné kostýmy

V úvodní části odehrávající se roku 1123 jsou vesměs bojovníci včetně Godefroye oděni do plátových zbrojí z mnohem pozdější doby. Tento typ zbroje nosili bojovníci až od poloviny 14. století.

Směr kuše

Na konci filmu Godefroy změní směr kuše doleva, aby znovu netrefil otce své nevěsty Frénégondy, avšak během následujícího záběru otočí kuši doprava.

Místa natáčení

Natáčelo se ve středověkém městě Carcassonne na jihu Francie, zámek Montmirail byl ztvárněn zámkem Château d'Ermenonville, který leží zhruba 50 km severovýchodně od Paříže, a dům Beatrice se nachází ve městě Thoiry, přibližně 50 km na západ od Paříže.

NA LEGENDÁRNÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články