Čtvrtek 25. dubna, 2024
Evropský rozhled

Demonstrace proti brutalitě režimu Vladimíra Putina

 
Demonstrace proti brutalitě Vladimíra Putina
 

U Velvyslanectví Ruské federace v Praze se ve středu 31. července 2019 od 18:30 hodiny konal protest nazvaný „Demonstrace proti brutalitě režimu Vladimíra Putina“. Impulsem ke shromáždění byl policejní zásah vůči demonstrantům v Moskvě, kteří požadovali spravedlivé volby do Moskevské městské dumy. Zároveň ale současný režim v Rusku již několik týdnů bombarduje civilní cíle v syrském Idlibu. Mezi řečníky vystoupil herec ruského původu Anton Litvin, představitel syrské komunity v České republice Hassan Charfo či filosof a pedagog Václav Němec.

 
Filosof a pedagog Václav Němec uvedl, že protestují proti nesmírné brutalitě současného ruského režimu, který se naposledy projevil v Moskvě během uplynulého víkendu. Vyjádřil solidaritu se statečnými demokratickými silami v Rusku, které s nasazením vlastního života a zdraví bojují za svobodu a demokracii v obtížných podmínkách autoritářského režimu.

Podle něj mají diktátoři volby rádi, jen pokud je umí zmanipulovat. Pak se jimi mohou zaštiťovat. V opačném případě volby nenávidí. Při minulých volbách se nepodařilo Kremlu a straně Jednotné Rusko získat volby pod svou kontrolu a dostali se jim tam nezávislí kandidáti. Něco podobného hrozilo i v nastávajících volbách do Moskevské dumy. Rozhodli se tomu zabránit a pod různými záminkami zakázali kandidovat těm, kteří nejsou vůči Kremlu loajální.

V Moskvě propukly protesty a ukázalo se, že Kremlu nestačí jen zamezit svobodným volbám. Zakročili proti lidem, kteří si nenechali líbit porušování občanských práv, které mají deklarovány v Ústavě. Zákrok byl brutální. Speciální síly ruské policie se neštítí surově mlátit bezbranné ženy, mladé lidi, skoro děti.

Ruská policie zatkla více než 1400 lidí během nepokojů.

V Rusku jsou pošlapávána lidská a občanská práva dlouhodobě, představitelé opozice jsou tam zavíráni, někdy dokonce zabíjeni.

Rusko postupuje brutálně i v mezinárodní politice. V těchto dnech ruská letadla spolu s armádou diktátora Bašára Asada bombardují civilní cíle v syrském Idlibu. Denně tam umírají desítky nevinných civilistů.

Naši politici až na výjimku Ministerstva zahraničí mlčí. Prezident i premiér mlčí. Kdyby ale nemlčeli, možná bychom se od prezidenta Zemana dozvěděli, že ty protesty jsou nelegitimní, protože protestují proti výsledkům voleb, budoucích voleb, ve kterých je jasné, že zvítězí Jednotné Rusko. Protože v těch zemích, kam se pan prezident jezdí učit stabilitě, nemohla by být stabilita, kdyby výsledek voleb nebyl znám předem.

Osud lidí v Rusku jim není lhostejný. Pokud ruský režim necháme pošlapávat práva všude po světě, možná se něčeho podobného dočkáme i u nás.

 
Ruský herec Anton Litvin promluvil v ruském jazyce. Snažíme se zajistit překlad do českého jazyka, zatím je k dispozici pouze zvukový záznam v ruštině.

 
Václav Bozděch zmínil knihu Timothyho Snydera Cesta k nesvobodě, podle které demokracie hynou tehdy, když lidé přestanou věřit v relevanci voleb. To podstatné není, zda se volby vůbec konají, nýbrž zda jsou svobodné a spravedlivé.

Od zvolení v roce 2000 se Putinovi podařilo vytvořit systém, který nemá s demokracií už moc společného. Je ale závislý na Evropské unii a Americe, soběstačný je pouze v těžbě uhlí a plynu. A jinak se v Rusku nic s přidanou hodnotou nevyrábí. Sankce dopadají na Rusko velmi tvrdě.

Putin vede politiku věčnosti a nezměnitelnosti vedení. Jeho cílem je vytvořit spojení Asie a Evropy – superstát Euroasii. Do tohoto superstátu chce začlenit i Českou republiku. Opírá se o nacionalisticko křesťanské filozofy, jako je Ivan Iljin. Nejprve se musí rozbít Evropská unie.

O co vlastně v současné historii jde? V září 2019 se budou konat volby do Moskevské městské dumy. V jejím čele stojí proputinovský primátor Sergej Sobjanin, který je ze stejné strany jako Putin – Jednotné Rusko. Je také stejným oligarchou jako velký vůdce strany.

Moskva a Petrohrad jsou města, kde je koncentrována inteligence, kolem které se nabalují lidé volící opozici. Putin má strach, že prohrou voleb v Moskvě by se mu celé jednolité Rusko začalo drolit a sesypávat jako domeček z karet. Moskevská centrální volební komise před několika dny znemožnila nezávislým kandidátům opozice zúčastnit se těchto voleb tím, že jim neuznala velké množství podpisů na kandidátních listinách. Hranice byla pět tisíc podpisů a ti kandidáti to překračovali třeba o tisíc podpisů. Předpokládá se, že tento příkaz přišel shora od samotného cara. Účast ve volbách byla takto znemožněna opozičním nezávislým kandidátům:

Anastázie Brjuchanová, Julia Galjaminová, Kirill Gončarov, Dmitrij Gudkov, Ivan Ždanov, Sergej Mitrochin, Jelena Rusaková, Ljuba Sobolová, Aleksandr Solavjev, Konstantin Jankauskas a Ilja Jašin.

Všechny kandidáty umístili před demonstrací v Moskvě do vězení.

Nejznámější z nich je asi tajemník zavražděného Borise Němcova Ilja Jašin. Ljuba Sobolová drží hladovku už 20 dní.

Závěrem Václav Bozděch vyzval Vladimíra Putina, aby:

1. Umožnil nezávislým kandidátům účastnit se voleb do Moskevské městské dumy.

2. Propustil všechny politické vězně včetně nezávislých kandidátů.

3. Zamezil násilnostem ze strany policie na demonstrantech a zamezil jejich šikaně.

 
Zástupce syrské komunity v Čechách docent Hassan Charfo uvedl, že se zde sešli, aby odsoudili zločiny a okupační režim antidemokratického oligarchy Putina, který v Rusku nejen pošlapává základní lidská práva a brutálně zakročuje proti pokojným demonstrantům, zavírá a likviduje svoje oponenty, podporuje fašistická a rasistická hnutí v celé Evropě, ale i okupuje cizí území a podporuje jemu podobné diktátorské režimy.

Podporuje syrský režim Bašára Asada, který se dostal k moci v důsledku dědictví po otci. Asadův režim zavraždil od roku 2011 více než jeden milion nevinných lidí, z toho více než sto tisíc žen a dětí. Tisíce lidí zemřely v důsledku mučení. Dalších 200 tisíc osob je pohřešovaných, více než dva miliony lidí je zraněných, mnozí s trvalým zdravotním postižením. Je to režim, který použil všechny druhy zbraní – od bitevních letounů po balistické rakety, tanky a těžká děla, barelové, fosforové, vakuové, tříštivé bomby i napalm. Zničil více než 3 miliony bytů a způsobil vysídlení více než 8 milionů lidí uvnitř země a exodus více než 7 milionů lidí do zahraničí.

Putin podporuje takového zločince, který použil chemické zbraně proti vlastnímu lidu ve více než padesáti případech. Zločince, který vraždil a vyhladověl svůj národ, zničil svou zemi, otevřel její brány pro okupanty a žoldáky. Asad se opírá o vojenské síly Putina, který prohlašoval, že vstoupil do Sýrie bojovat proti ISIS, zatímco realita v zemi ukazuje, že se tak děje spíše na ochranu Asadova režimu před kolapsem a pádem, který nedokázal Írán a jeho milice ochránit.

Pak jsou zde zásahy Ruska v Radě bezpečnosti. Dvanáctkrát použité veto k obraně svého krvavého spojence zabránilo možnosti aplikovat mezinárodní právo, mezinárodní spravedlnosti a respektovat Chartu OSN. Paralyzovali fungování Rady bezpečnosti.

Přímá ruská vojenská intervence od roku 2015 s použitím taktiky spálené země se zaměřením na civilisty a ničením všeho, co je potřebné k životu, za použití letadel a raket, nejen oddálila politické řešení, nýbrž zvýšila zabíjení nevinných lidí. Ničení rodné země vedlo stovky tisíc žen, dětí a mužů k uprchlictví do sousedních států. Invaze vytváří klima a úrodnou půdu pro růst terorismu a zhoršení problému uprchlictví nejen v sousedních státech, ale obzvlášť v Evropě.

Okupační síly Putina provedly jen v posledních třech měsících na 65 tisíc náletů, zavraždily stovky civilistů a přiměly k uprchlictví jeden milion lidí v oblasti Idlibu na severozápadě Sýrie. Putin usiluje o udržení Asada u koryta, neboť mu zajišťuje námořní základnu u Středozemního moře, miliardové kšefty se zbraněmi a geopolitickou kartu na výměnu.

Jsou přesvědčeni, že demokratické síly v Rusku Putina smetou a skončí na smetišti dějin a našim velmi vysoce postaveným představitelům v Česku zůstanou oči pro pláč a velká hanba na krku. Syrský lid, který povstal za svobodu a důstojnost, bude pokračovat ve své cestě za vybudováním nové sekulární demokratické pluralitní jednotné a nezávislé Sýrie.

 
Iniciátorka protestu Věra Tupá formulovala dopis, který zítra předá zástupcům ruské ambasády:

Protestujeme proti brutálnímu zásahu policie proti demonstrantům v Moskvě dne 27. července 2019. S požadavky demonstrantů na spravedlivé volby do Moskevské dumy se plně ztotožňujeme. Je potřeba hned propustit všechny opoziční kandidáty z vězení i ostatní a dovolit jim kandidovat ve volbách v září roku 2019.

 
Zazněla píseň Pravda a lež od Vladimíra Vysockého, kterou přeložil Milan Dvořák.

 
Olya Storozheva z Nadace Borise Němcova podobně jako herec Anton Litvin promluvila na shromáždění v ruštině. Věří, že existují Rusové, kteří situaci v zemi dokáží změnit a Rusko bude jednou svobodné.

 
Rozloučili se českou státní hymnou.