Hlavní obsah

Medvědice Ema se z Beskyd přesunula do Javorníků, v době říje měla společnost

Novinky, jas

Medvědice Ema, kterou se počátkem dubna podařilo v Beskydech ochráncům přírody odchytit a vybavit telemetrickým obojkem, se momentálně nachází na slovenské straně Javorníků. Vědci díky možnosti monitorovat pohyb mohou zkoumat i její stravovací návyky a zjistit, jaké prostředí preferuje. Informoval o tom mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

BEZ KOMENTÁŘE: Medvědice Ema s medvědím samcem v slovenské části JavorníkůVideo: Šelmy.cz

 
Článek

„Telemetrie nám přináší pozoruhodné informace o aktivitě medvědice. Za dobu jejího sledování víme, že se pravidelně pohybuje ve Vsetínských Beskydech, Javorníkách i Moravskoslezských Beskydech. Ve srovnání s telemetrickými daty jiných medvědů v Karpatech se Ema pohybuje na několikanásobně větším území,” popsal zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity Martin Duľa. Medvědice se za dobu sledování pohybovala na území o rozloze 1300 kilometrů čtverečních.

Foto: AOPK ČR, CHKO Beskydy

Medvědice Ema

Odborníci rovněž zjistili, že v době medvědí říje měla medvědice společnost samce.

Preferuje lesy, nepohrdne malinami ani borůvkami

Zvíře se téměř výlučně pohybovalo v lese (93 procent), dalšími oblíbenými biotopy jsou louky a pastviny.

Foto: Ústav ekologie lesa (LDF) Mendelovy univerzity v Brně

Pohyb medvědice

„Preferuje staré smíšené lesy, ale také zarůstající holiny, což se ukazuje hlavně v posledním měsíci. Souvisí to s výběrem potravy, kterou aktuálně tvoří hlavně různý hmyz a dřevokazní mravenci, jež aktivně vyhrabává z trouchnivějících pařezů,” doplnil Michal Bojda z hnutí Duha, podle něhož si medvědice zpestřuje jídelníček rovněž malinami a borůvkami.

Foto: Hnutí Duha

Zabezpečené úly

Několikrát způsobila i škody na nezabezpečených včelstvech. Proto odborníci doporučují včelařům používat k úlům elektrické ohradníky. „Včelař, kterému jsme zapůjčili síťové elektrické ohradníky, a také další včelař, jenž si vybudoval elektrický ohradník sám, nás informovali, že i když kolem jejich včelínů medvědi prošli, tentokrát zůstaly úly nepoškozené,” popsal František Šulgan z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, podle něhož se v Beskydech pohybuje více medvědů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám