Čtvrtek, 18. dubna 2024

Litoměřice: Geotermální centrum vzbudilo zájem Evropské komise

Litoměřice: Geotermální centrum vzbudilo zájem Evropské komise

Zástupci Evropské komise (EK) navštívili v Litoměřicích právě dokončené Centrum pro výzkum geotermální energie Ringen. Delegaci v čele s Jurajem Nociarem, vedoucím kabinetu místopředsedy Evropské komise a komisaře pro energetickou unii Maroše Šefčoviče, přivítali starosta Ladislav Chlupáč společně s místostarostou Karlem Krejzou a profesorem Tomášem Fischerem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který je zároveň ředitelem centra.

Juraj Nociar ocenil v rámci diskuse přínosy litoměřického projektu. Oproti jiným totiž neřeší jen problém Ústeckého kraje či Česka, ale může být aplikován i v jiných lokalitách Evropské unie s vhodnými geologickými podmínkami, kde řeší podobný problém - náhradu hnědého uhlí jako již nevyhovujícího zdroje vytápění.

Geotermální projekt, jehož nositelem je Univerzita Karlova, byl označen za velmi dobře připravený a má tedy šanci získat potřebné financování z evropských zdrojů. EU totiž hodlá podporovat strádající průmyslové regiony v době, kdy se bude snižovat objem těžby uhlí, a podporovat nové technologie pro výrobu energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů