Severní Korea se pochlubila, že otestovala nový typ odpalovacího zařízení. Testu přihlížel osobně Kim

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že ve středu otestovala „nový typ vícenásobného odpalovacího zařízení pro řízené střely velké ráže“. Na raketovou zkoušku dohlížel osobně vůdce KLDR Kim Čong-un. O středečním raketovém testu informovala již dříve západní média, která s odvoláním na jihokorejskou armádu uvedla, že KLDR odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu.

Pchjongjang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že ve středu otestovala „nový typ vícenásobného odpalovacího zařízení pro řízené střely velké ráže“

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že ve středu otestovala „nový typ vícenásobného odpalovacího zařízení pro řízené střely velké ráže“ | Foto: KCNA | Zdroj: Reuters

Jednalo se o druhý severokorejský zbrojní test během jednoho týdne. Minulý čtvrtek KLDR vyslala dvě rakety do vzdálenosti zhruba 600 kilometrů. Oba testy se uskutečnily v oblasti přístavního města Wonsan.

Severní Korea odpálila několik blíže neurčených střel, oznámila jihokorejská armáda

Číst článek

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton v reakci řekl, že nejnovější severokorejské raketové zkoušky neporušují slib, který dal vůdce KLDR Kim Čong-un americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Odpaly těchto střel neporušují slib Kim Čong-una prezidentovi ohledně zastavení zkoušek mezikontinentálních balistických raket,“ konstatoval.

Tlak na USA

Podle expertů se severokorejský vůdce Kim snaží těmito zkouškami vyvinout tlak na Spojené státy a Jižní Koreu v době, kdy rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova stagnují.

Pchjongjang je rovněž rozhořčen plánem Washingtonu a Soulu uspořádat tento měsíc pravidelné společné vojenské cvičení. Podle jihokorejské rozvědky je z těchto důvodů možné, že KLDR bude ve zbrojních testech nadále pokračovat.

Vůdce KLDR Kim vyjádřil ve čtvrtek spokojenost se středečním raketovým testem a uvedl, že nově vyvíjený raketový systém bude brzy hrát „hlavní roli“ v pozemních operacích severokorejské armády. Podle Kima zkouška prokázala „bojovou připravenost“ systému.

Odpal raket byl vážným varováním pro Jižní Koreu, zní z KLDR. Vadí jí zbrojení a cvičení s Američany

Číst článek

Severokorejská televize ukázala fotografie, na nichž je diktátor Kim vybavený dalekohledem údajně zachycen, jak sleduje vypouštění raket z mobilního odpalovacího zařízení.

Hrozba pro Jižní Koreu

Podle odborníků citovaných agenturou AP by zmíněný raketový systém, společně s novými střelami krátkého doletu testovanými minulý týden, mohl případně představovat vážnou hrozbu pro Jižní Koreu.

Velení jihokorejské armády o testu informovalo již ve středu s tím, že rakety uletěly zhruba 250 kilometrů a dosáhly výšky 30 kilometrů. Takový dolet by stačil k zasažení oblasti jihokorejské metropole Soulu a hlavní americké základny nacházející se jižně od hlavního města Jižní Koreje, napsala agentura AP.

Kim Tong-jub z institutu studií Dálného východu v Soulu prohlásil, že KLDR mohla testovat vylepšenou verzi svého vícenásobného odpalovacího systému ráže 300 milimetrů nebo zcela nový systém, například s ráží 400 milimetrů.

Jednalo se o druhý severokorejský zbrojní test během jednoho týdne | Foto: Kim Hong-Ji | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme