Miliardář Beran koupil latifundie na okraji Prahy. Tesco zde chtělo mít hypermarket

Tesco prodalo 66 hektarů pozemků u Šeberova poblíž dálnice D1.

Tesco prodalo 66 hektarů pozemků u Šeberova poblíž dálnice D1. Zdroj: Vacková Anna

Miliardář David Beran udělal jednu ze svých největších realitních transakcí.
Parcely u Šeberova v současné podobě.
Nad budoucím využitím parcel zatím visí otazník. Noví vlastníci se ke svým plánům dosud nevyjádřili.
Kromě Davida Berana má menšinový podíl na pozemcích u Šeberova rovněž realitní byznysmen Milan Janků.
Většinu pozemků podle současného územního plánu tvoří orná půda, lesní porosty a zeleň.
17
Fotogalerie

Maloobchodní řetězec Tesco se zbavil rozsáhlých pozemků u dálnice D1 poblíž pražského Šeberova. Novým majitelem je firma Geone Šeberov. Jejím většinovým vlastníkem je miliardář David Beran, jemuž patří například poskytovatel nebankovních půjček Profi Credit.

„Zájem byl poměrně velký, jak od zahraničních, tak od domácích investorů, z různých oborů trhu,“ řekl k obchodu Jiří Kristek, partner v poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která při transakci zastupovala Tesco. 

Prodané parcely mají 662 tisíc metrů čtverečních. Pražské Václavské náměstí by se na pozemky v Šeberově vešlo téměř patnáctkrát, velký stadion na Strahově jedenáctkrát.  

Tesco se nezbavilo pozemků přímo, ale prostřednictvím prodeje podílu ve společnosti Seberov Site. V ní jsou parcely zaparkované. V Geone Šeberov, která pozemkovou firmu ovládla, má podle obchodního rejstříku 80 procentní podíl Beranova společnost Strongwest. Zbytek patří firmě Geone Eleven. Jedním ze dvou jejích jednatelů je realitní byznysmen Milan Janků. Proslul coby spolumajitel zkrachovalého developera ECM, známého projekty mrakodrapů na Pankráci.

Za kolik řetězec parcely prodal, se zatím neví. Žádná ze stran transakce cenu nekomentovala. Podle informací deníku E15 ale Tesco pozemky před více než dvaceti lety nekoupilo levně, cena byla blízko jedné miliardě korun. Kvůli sporům o doplatky původním majitelům byla na Tesco v roce 2003 dokonce dočasně vyhlášena exekuce. Znalecký posudek společnosti NSG Morison z roku 2015 odhadl cenu parcel jen na 254 milionů korun. 

Tesco získalo pozemky v roce 1998. Původně tam plánovalo výstavbu svého hypermarketu, a to v rámci velké zábavní a retailové zóny Oaza Park. Po protestech místních obyvatel a peticích proti stavbě Tesco projekt poslalo k ledu. „Jednalo se o prodej přebytečného nevyužívaného majetku,“ uvedl k nynější transakci Šeberova mluvčí Teska Václav Koukolíček. Tesco se přebytečných nemovitostí zbavuje dlouhodobě. Mezi nejvýznamnější transakce poslední doby patří ze strany řetězce prodej obchodního domu Máj v Praze na Národní třídě. 

Nad budoucím využitím parcel zatím visí otazník. Noví vlastníci se ke svým plánům dosud nevyjádřili. Většinu pozemků podle současného územního plánu tvoří orná půda, lesní porosty a zeleň. Na části parcel územní plán umožňuje již nyní stavět byty. 

„Menší část pozemků je určena územním plánem na rezidenci. Zbytek zatím nemá stanoveno využití, bude záležet na záměrech nového majitele,“ dodal Kristek z Cushman & Wakefield.  

Pro Davida Berana je koupě pozemků u dálniční spojnice na Brno jednou z největších dosavadních akvizic v realitách. Miliardářovo impérium se opírá hlavně o finanční skupinu Profireal Group. Z lukrativních realit patří byznysmenovi například bývalý klášter v Thunovské ulici na Malé Straně. 

Lokalita podél dálnice D1 mezi Prahou a Průhonicemi je dlouhodobě v hledáčku developerů. Velkou retailovou zónu tam připravuje společnost Domo Development. Jen kousek od parcel získaných Davidem Beranem a jeho společníky má pozemek rovněž společnost Bečvářova ovládaná podnikatelem a někdejším politikem ODS Tomášem Hrdličkou. O několik kilometrů dále na druhé straně dálnice v Čestlicích připravuje skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka výstavbu nového obchodního areálu na místě bývalého nákupního parku Spektrum.