Hlavní obsah

Zemřela harfistka Libuše Váchalová

Novinky, Stanislav Dvořák

Harfistka a profesorka Pražské konzervatoře Libuše Váchalová ve čtvrtek zemřela. Bylo jí 87 let. Zprávu potvrdila její dcera, harfistka Jana Boušková.

Foto: Profimedia.cz

Harfistka Libuše Váchalová vystupovala po celém světě. Ilustrační fotografie.

Článek

„Své matce a jejímu nejen pedagogickému vedení vděčím za to, kým dnes jsem, nejen jako umělkyně, ale především jako člověk,” řekla Boušková. „Vždycky mě učila, že úspěch přichází po opravdu tvrdé práci, která nikdy nekončí. Je to pro mě moc smutný den a pro hudební svět nenahraditelná ztráta.“

Libuše Váchalová vystudovala konzervatoř v roce 1952 a stala se harfistkou a klavírní korepetitorkou v Městských divadlech pražských. Spolupracovala s Filmovým symfonickým orchestrem, flétnistou Václavem Žilkou, hobojistou Františkem Hantákem a komorním orchestrem Sebastian.

„Po letech se stala sólistkou Tokijské filharmonie a hrála také s kvintetem Lyra nova, který sama založila. Od roku 1969 koncertovala Libuše Váchalová se svým manželem, flétnistou Jiřím Bouškem. Repertoár Libuše Váchalové obsahoval všechna stěžejní díla harfové literatury různých oblastí včetně hudby populární. Inspirovala též mnoho českých i zahraničních skladatelů k napsání několika desítek sólových i komorních opusů, které následně premiérovala,” dodala Martina Fišerová z agentury Šporcl Arts.

Reklama

Výběr článků

Načítám