V sobotu 3. srpna v jedenáct hodin odstartuje součtem stoupání nejnáročnější závod letošního ročníku Českého poháru v běhu do vrchu, který se uskuteční na trati z Heřmanic u Králík na Ústeckoorlicku na nejvyšší vrchol Pardubického kraje Králický Sněžník (1424 m n. m.).

Na stránkách závodu pořadatelé ještě přitvrdili v parametrech běhu – délka 13,9 kilometru se součtem stoupání 1.063 metrů. Dále uvádějí: „Žádný asfalt, náročné kamenité úseky s příkrým stoupáním, seběhy vyžadující maximální soustředění, závod vyžadující respekt a pokoru.“ Ale není se čeho obávat, ve startovní listině je i několik rekreačních běžců, kteří poběží s cílem dostat se pod 2,5 hodiny.

Před vyběhnutím na Sněžník však čeká vytrvalce zdolání dalších vrcholů – mimo jiné Jelení vrch (936 m n. m.), Klepáče (1144) a Malého Sněžníku (1326), navíc se v těchto místech poběží i po území Polska. Po proběhnutí cílem a seběhnutí z vrcholu Králického Sněžníku je možné se nechat odvézt zpět do Heřmanic autobusem

Jedním z hlavních pořadatelů je Atletický oddíl Račí údolí, který v červenci velmi úspěšně uspořádal v nedaleké Červené Vodě první ročník běhu na jiný tisícimetrový vrchol Pardubicka – Jeřáb (foto ze startu).

Mezi přihlášenými je samozřejmě vítězka Běhu na Jeřáb Hana Švestková Stružková z Račího údolí (na foto má startovní číslo 1). Tentokrát to však nebude mít vůbec lehké protože ve startovce je i česká reprezentantka v běhu do vrchu Adéla Stránská z Iscarexu. Na absolutní bednu bude útočit i výborná veteránka z Brna Lenka Jančaříková. Startovat má i ultraběžkyně z Jeseníků Eliška Kaniová.

Mezi spolufavority v mužích bude patřit Petr Martinovský. Ultra vytrvalec z Hradce Králové, který před pár lety vyhrál mimo jiné Krakonošovu stovku či Rychnovský maraton. Ve startovce je dále Tomáš Lichý a Vojtěch Grün. Kvalitní obsazení bude ve všech veteránských kategoriích. Přijede mimo jiné Jan Havelka, Karel Šesták, Aleš Stránský, Vladimír Vacarda, Vítězslav Šolc, František Pechek či Milan Holický.

Web závodu