Alstom dodá francouzským drahám dalších 12 rychlovlaků Avelia Euroduplex

Rychlovlak Avelia Euroduplex. Pramen: AlstomRychlovlak Avelia Euroduplex. Pramen: Alstom

Francouzské dráhy SNCF nepřestávají obnovovat svou flotilu rychlovlaků. U výrobce Alstom si objednaly dalších dvanáct dvoupodlažních jednotek Avelia Euroduplex za

Francouzské dráhy SNCF nepřestávají obnovovat svou flotilu rychlovlaků. U výrobce Alstom si objednaly dalších dvanáct dvoupodlažních jednotek Avelia Euroduplex za 335 milionů eur (cca 8,6 miliardy Kč). Nové vlaky by měly vyjet v letech 2021 a 2022. Oznámil to Alstom v tiskové zprávě.

SNCF tak završily počet objednaných jednotek Euroduplex na 67. Prvních 40 objednaly už v září 2013, následně v roce 2017 uplatnily opci na dalších 15. K dnešku obdržely 41 těchto vlaků, přičemž první souprava zahájila komerční provoz v roce 2016 mezi Paříží a Bordeaux. Nové vlaky nahrazují starší stroje, z nichž některé už slouží přes 30 let.

„Jsem velmi rád, že společnost SNCF v nás opět vložila důvěru. Výroba nově objednaných vlaků Avelia Euroduplex bude představovat zaměstnání pro 400 lidí v La Rochelle a 120 lidí v Belfortu,“ komentoval to viceprezident francouzského Alstomu Jean-Baptiste Eyméoud.

Vlaky Avelia Euroduplex mají oproti předchozí generaci francouzských rychlovlaků TGV vyšší kapacitu, místo 509 nabízejí 556 míst. Maximální rychlost je 320 kilometrů v hodině. Na jejich výrobě se podílí osm francouzských továren Alstomu. Vlaky Euroduplex jezdí i v Maroku.

Tagy alstom Euroduplex sncf
1 komentář