Na paddleboardu už se nesmí po Vltavě do centra Prahy, leda mezi šlapadla

  18:16
Milovníci plavby na paddleboardech už se neprojedou po Vltavě centrem Prahy. Státní plavební správa zakázala jejich používání v úseku mezi Štvanicí a výtoňským železničním mostem s výjimkou zón, kde jezdí šlapadla. Za porušení zákazu hrozí až několikatisícová pokuta.

Zákaz paddleboardů vstoupil v platnost právě dnes, 1. srpna 2019. A platit bude do odvolání. 

Úsekem Vltavy, kde se nesmí paddleboardy používat, se rozumí prostor od pražské Štvanice až k výtoňskému mostu.

„Uvedený úsek je zatížen intenzivním provozem zejména osobní lodní dopravy, v lokalitě je také soustředěno stání značného množství velkých plavidel, která zde přistávají a odplouvají z přístavů a přístavišt. Dochází zde k častému otáčení plavidel,“ vysvětluje zákaz Státní plavební správa na svém webu.

Výjimkou jsou zóny v okolí Dětského, Střeleckého a Slovanského ostrova.

„To je prostor, kde jsou šlapadla, tudíž plavidla bez vlastního strojního pohonu a tam není intenzivní provoz, tam zaplouvá v dnešní době pouze jedno velké plavidlo,“ uvedla Klára Němcová ze Státní plavební správy.

Na ostatních částech Vltavy na území Prahy zákaz neplatí, takže na paddleboardu je možné vyrazit například od Štvanice k trojské zoo.  

Podle plavební správy je třeba provoz takto omezit, aby nedocházelo k rizikovým situacím. Paddleboardisté prý často nedodržují pravidla plavebního provozu, což vede ohrožení bezpečnosti všech účastníků.

Sám přepádloval Atlantik. Nezničili ho ani žraloci, ani osamělost

Němcová také upřesnila výši pokuty, která může být za porušení zákazu udělena - až pět tisíc korun. 

Dodržování zákazu budou v Praze hlídat státní i městští policisté.

Zákaz komentuje i paddleboardista Jan Rott. „V Praze je velice silný lodní provoz. A loď nezastaví na deseti ani na padesáti metrech. A paddleboardisté se jim tam často motali, zvlášť začátečníci,“ uvedl Rott pro televizi Prima.

Paddleboarding je adrenalinový sport, při kterém jezdec využívá pádla, aby se na vodě pohnul dopředu. Prkno, na kterém stojí, je podobné tomu surfovému.

Autor: