Valdštejnský okruh v zpřístupněn veřejnosti

I přestože je rok 2019 pro Muzeum Cheb rokem kompletní rekonstrukce rozvodných a datových sítí hlavní muzejní budovy, rozhodli se pro letní turistickou sezónu otevřít pro veřejnost alespoň část expozičních prostor v provizorním režimu. Od 29. června 2019 je tak možné navštívit tzv. Valdštejnský okruh, což je samostatná část historické expozice věnovaná životu a smrti jedné z nejvýznamnějších postav Třicetileté války – Albrechtovi z Valdštejna, který byl 25. února roku 1634 v budově muzea zavražděn. Ve Valdštejnském okruhu je zahrnuta prohlídka Valdštejnova úmrtního pokoje, tématicky laděných valdštejnských expozic a Valdštejnské obrazárny. Samotný prohlídkový okruh pak od 26. července doplňuje také mimořádná výstava věnovaná klíčovým událostem a osobnostem Třicetileté války. Cena vstupného do muzejní expozice byla oproti běžné ceně snížena a muzeum je možné navštívit v obvyklých otevíracích časech.

Foto z expozice

Chebské muzeum, které od konce 19. století cíleně získávalo do svých sbírek předměty spojené s Albrechtem z Valdštejna, se může pochlubit vůbec nejrozsáhlejší kolekcí osobních věcí vévody frýdlantského. Mezi nimi vyniká Valdštejnův kord, dvě slavností jezdecká sedla, krajkový límec či jezdecké boty s ostruhami. V muzeu je ke spatření i vražedná zbraň, jíž byl vévoda probodnut setníkem Walterem Deveroux. K unikátům se řadí také dermoplastický preparát Valdštejnova oblíbeného koně, který byl zabit v bitvě u Lützenu roku 1632.

Podle webu muzea v Chebu

(lh,turistickelisty.cz,foto web muzea Cheb)


PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...