Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hygienici se pustili do kontrol dětských táborů. Našli štěnice i špatnou vodu

Hygienici si i letos posvítí na dětské tábory. Letos jich zkontrolovali už téměř sedm desítek. A o rozdávání pokut nebyla zrovna nouze.

Hygienici v Libereckém kraji v červenci provedli 69 kontrol letních dětských táborů. Za zjištěné nedostatky uložili 11 pokut ve výši 10.500 korun a objevili jeden neohlášený tábor. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Hygienici v červenci zkontrolovali 60 táborů, čtyři jiné podobné akce a pět poskytovatelů stravovacích služeb. „Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji hodnotíme jako klidný bez mimořádných událostí. Neevidujeme žádný hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění,“ uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová. Na jedné zotavovací akci, která se konala v ubytovacím zařízení s celoročním provozem, hygienici našli v jednom pokoji štěnice. „Děti z něj byly přestěhovány do jiného pokoje a celá akce proběhla podle plánu až do konce. Současně proběhl dezinsekční zásah odborné firmy, a to nejen na zařízení, ale byla ošetřena i zavazadla a oblečení dětí ze zasaženého pokoje,“ dodala Hochmalová.

Letos se hygienici při kontrolách zaměřují více na kvalitu používané pitné vody. „Čtyři laboratorní výsledky odebrané pitné vody nevyhověly požadavkům legislativy v mikrobiologických ukazatelích,“ uvedla Zuzana Balašová. Mezi zjištěnými nedostatky byly i neoznačené nádoby na pitnou vodu nebo byla voda skladována na slunném místě. Při kontrolách hygienici odhalili také dodatečně zamrazené potraviny s prošlou dobou spotřeby, domácí potraviny neznámého původu, nedostatky byly v zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí nebo chyběly podlážky proti vlhku pro uložení osobních věcí ve stanech.

Organizátoři v Libereckém kraji zatím nahlásili pořádání 185 táborů s 279 běhy a dalších 24 podobných akcí s 33 běhy. Zúčastnit by se jich mělo skoro 17.000 dětí. „Předpokládáme, že tato čísla se už příliš měnit nebudou, protože ohlašovací povinnost organizátorů je legislativou dána 30 dní před začátkem akce,“ dodala Balašová.

Autoři

Štítky hygiena, tábory, kontrola, štěnice, voda, dětský tábor, Liberecký kraj, pitná voda, Krajská hygienická stanice, Liberec

Hygienici se pustili do kontrol dětských táborů. Našli štěnice i špatnou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.