Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Co čeká Spartu, Plzeň a Boleslav v EL? A na koho mohou narazit v play off?

Sport

  15:20
NYON/PRAHA - V pondělí los závěrečné fáze kvalifikace Evropské ligy, ve čtvrtek úvodní zápasy třetího předkola. Sparta, Plzeň a Mladá Boleslav řeší nejbližší soupeře, ale také jsou v napětí, koho jim přisoudí pro případné play off.

Radost fotbalistů Sparty v zápase s Plzní foto:  Michal Sváček, MAFRA

Plzeň s Mladou Boleslaví už mají za sebou dvě pohárová utkání, Sparta do Evropy teprve vstoupí. A jako jediná začne doma.

Úvodní zápasy 3. předkola se hrají 8. srpna, odvety o týden později ve čtvrtek 15. srpna

Sparta - Trabzonspor

Úvodní duel na Letné má výkop od 18.00. Kvůli disciplinárnímu trestu z minulé sezony má Sparta zavřené celé hlediště. Na zápas tak nesmí vpustit žádné fanoušky.

Evropské fotbalové unie (UEFA) k drastickému opatření sáhla kvůli chování diváků v loňském 2. předkole Evropské ligy na hřišti Subotice v Novém Sadu.

Klub byl v podmínce z podzimu 2016 kvůli incidentu na Interu Milán, následně fanoušci nesměli vycestovat na venkovní duel vyřazovací fáze Evropské ligy do Rostova. Jelikož od události v Itálii neuplynuly dva roky, za prohřešek v Novém Sadu následovalo uzavření hlediště pro úvodní pohárový duel podzimu 2019.

Za výtržnosti v odvetě se Suboticou a následné vniknutí chuligánů na hřiště Sparta zaplatila pokutu dva a půl milionů korun.

Kvůli uzavření hlediště přijde Sparta o dost peněz ze vstupného, na tribunách by měl velkou podporu i soupeř, kterého by přijel povzbudit početný zástup krajanů žijících v Německu

Odveta v Trabzonu, starobylém městě na břehu Černého moře, se uskuteční ve čtvrtek 15. srpna od 19.30 středoevropského času. V Turecku bude o hodinu víc.

Royal Antverpy - Viktoria Plzeň

Český tým má za sebou nepovedenou odvetu 2. předkola Ligy mistrů, po debaklu 0:4 na stadionu Olympiakosu Pireus se Plzeň „propadla“ o soutěž níž. O nápravu se tak pokusí proti čtvrtému celku minulé sezony belgické ligy.

Úvodní zápas 3. předkola se uskuteční ve čtvrtek 8. srpna v Bruselu. Na národním stadionu Krále Baudouina se hraje proto, že Antverpy nemají vlastní vyhovující stadion. Výkop je v 19.30. Očekává se komorní atmosféra, rozlehlé hlediště naplní sotva pár tisíc fanoušků.

Odveta ve Štruncových sadech je na programu 15. srpna od 20.00

FCSB - Mladá Boleslav

Ani třetí český zástupce nezažije bouřlivou kulisu, FCSB totiž v úvodu sezonu hraje pohárová utkání v Giurgiu padesát kilometrů od metropole Bukurešti, kde klub sídlí.

Národní stadion pro víc než padesát tisíc diváků není pro fotbal k dispozici, po červencovém koncertu Ed Sheerana se arena chystá na blížící se vystoupení Metalliky.

Do ochozů v Giurgiu, městě na Dunaji a na hranicích s Bulharskem, přišlo na první předkolo proti Milsami necelých pět tisíc diváků. Poslední duel s Alaškertem Jerevan vidělo ještě méně.

První duel ve čtvrtek 8. srpna má výkop ve 20.30 středoevropského času, v Giurgiu bude o hodinu víc. Odveta 15. srpna v Mladé Boleslavi ještě přesně stanovený termín nemá.

Čtvrteční druhý zápas FCSB proti Alaškertu byl z pohledu rumunského klubu velmi divoký. Po výhře 3:0 v Arménii se odveta považovala za formalitu, ale v poločase hosté vedli 3:1 a domácí hráli v deseti bez vyloučeného Balasy. K postupu hostům chyběl jeden gól.

Do dění tak vstoupil majitel FCSB Gigi Becali, proslulý svými bláznivými tahy a ostrými slovy vůči vlastním hráčům i trenérům. „V poločase jsem do kabin poslal svého generálního manažera, aby hráčům předal pokyny, jak mají hrát,“ řekl Becali.

Tým sice vyřazení odvrátil, vstřelil gól na 2:3 a duel už dohrál na postup, ale poté trenér Bogdan Andone rezignoval. „Byl to nejostudnější výkon v historii klubu. Salomao a Moutinho budou vyškrtnuti z pohárové soupisky, vyloučený Balasa už nikdy nebude hrát za můj tým,“ prohlásil Becali.

Při pondělním losu 4. předkola Evropské ligy budou všechna česká mužstva mezi nasazenými. Sparta a Plzeň mají po PSV Eindhoven nejvyšší koeficient ze všech účastníků a Mladá Boleslav přebírá koeficient nasazeného FCSB. Všem bude vylosována dvojice soupeřů.

Ceremoniál začíná ve švýcarském Nyonu od 13.30. V poledne přijde na řadu Slavia, která se dozví protivníky pro play off Champions League. Na výběr jsou čtyři dvojice soupeřů: Ajax Amsterdam - PAOK Soluň, Crvena zvezda Bělehrad - FC Kodaň, Kluž - Celtic Glasgow, Dinamo Záhřeb - Ferencváros Budapešť.