Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Supra nepřestává udivovat, na okruhu překonala i Porsche 911 GT2

Ondřej Mára
Diskuze (60)

Od představení nové generace Toyoty Supra již uplynulo pár měsíců, přesto tohle auto nepřestává udivovat.

Již od uvedení nové generace Toyoty Supra nebyl pochyb o tom, že bude rychlá. Některá měření navíc ukázala, že pod kapotou ukrývá více koní, než sama automobilka uvádí. Zatím nám však stále chybělo více informací o tom, jak si Supra povede v momentě, kdy se dostane na pořádný okruh.

Tetsuyda Tada, šéfinženýr Supry, sice začátkem roku v rozhovoru pro Road & Track uvedl, že nová Supra by měla „snadno“ zvládnout Nürburgring v čase 7:40 až 7:50, praktického ověření tohoto tvrzení jsme se však zatím stále nedočkali. Dosud nejlepší pohled na schopnosti Supry na okruhu tak zatím nabídl pouze Top Gear, který Supru prohnal po svém legendární (avšak krátkém) okruhu, kde Supra zajela čas srovnatelný s Maserati Gran Turismo MC Stradale.

Nedávno se však Supra dostala do rukou lidí z Evasive Motorsports, kteří ji vzali na kalifornský okruh Buttonwillow Raceway. Za volant naprosto sériového vozu zde usedl profesionální závodník a drifter Dai Yoshihara, kterému se podařilo okruh zdolat v čase 1:58.98.

Na první pohled se jedná o nic neříkající údaj, stačí se však podívat na web FastestLaps.com, kde jsou evidovány časy automobilů na různých okruzích. A právě z jejich tabulky lze vyčíst, že Supra byla dokonce o 0,8 sekundy rychlejší, než Porsche 911 GT2 minulé generace (997) s časem 1.59.7. Naopak o dvě sekundy rychlejší byl Nissan GT-R, který zajel okruh v čas 1:56.9.

Zajímavé informace přineslo také zhodnocení vozu řidičem, který si trochu postěžoval na podvozek. Ten je podle jeho slov až příliš měkký a řízení tak vyžadovalo častější a rychlejší korekce. Kritiku schytaly také obuté silniční pneumatiky, ale tady není se čemu divit – stále se totiž bavíme o naprosto sériovém voze, který je ve stavu, v jakém opustil dealerství.

I tak byl ale Yoshihara svým časem překvapen, neboť málokdo očekával, že se Supra dostane pod dvě minuty. I takový čas by ale byl na naprosto sériový vůz poměrně slušným úspěchem. Pokud by ale Supra dostala jistější podvozek, kvalitnější obutí a možná i lepší sedačky, prý by se mohla teoreticky dostat až na čas okolo 1:55.

Toyota tak zřejmě nechala jistý prostor pro úpravce, ale možná i pro budoucí představení ještě ostřejší varianty, která by mohla být určena především na okruhy.

Ondřej Mára
Diskuze (60)

Doporučujeme

Avatar - white label
5. 8. 2019 10:25
Re: BMW s kastlí MangoToyota...
To je tak, když má někdo pořád (negativně) plnou hlavu koncernu...
Avatar - Hammunasakra
5. 8. 2019 08:25
Re: BMW s kastlí MangoToyota...
Nojo FUJ FUJ FUJ chraň mě od všeho zlého = půjdu asi do pekla :D :-!
Avatar - white label
5. 8. 2019 03:05
Re: BMW s kastlí MangoToyota...
Ty si taky dobrá Cupra... :D
Avatar - Hammunasakra
4. 8. 2019 08:12
Re: BMW s kastlí MangoToyota...
U nás je tak nějak všechno jedno :-!

Ale vyhnul ses těm tlachum = když zmiňuješ TG tak https://www.topgear.com/…ews/toyota/supra

Nejde o jednu větu Harrise = ostatně i on to auto pochválil jak jezdí = a to co se píše i v tom TG nejspíš taky ví. Že to je ekonomicky jen tak tak i při rozdělení nákladů = to je blbá zpráva

Jestli si to cos napsal založil na jedný populistický větě Harrise = kterýho mám fakt rád = tak tos asi blbě pochopil jak to myslel. Mě taky mrzí že to dneska jinak nejde = a eště víc že i to spojení možná nezaručí další generaci = to je smutný a blbý

Z4 si jezdil = takže si dovedeš představit jak jezdí Cupra = když v tom TG padlo že pro ní Z4 neni soupeř

Má všechno správně = včetně ultratuhý karoserie = tužší než před pár lety uhlíkový https://www.youtube.com/watch?…

Chtělo by to prostor porovnat si v klidu s 718 = to by bylo asi to pravý
4. 8. 2019 06:04
Re: BMW s kastlí MangoToyota...
U nas? U nas to je tak nejak jedno, v TG to rekl Harris celkem jasne ;-) . Z4 jsem jezdil, sedacky jsou BMW, takze vynikajici, tam problem neni. Supru nevyzkousim, protoze se k ni nebude dat dostat. Kazdy druhy desler bude muset vzit jednu a to budou tak nejak pocatecni prodeje.