Tento článek jsme vám sepsali minulý rok. V době, kdy byly v Česku všechny restaurace a hotely otevřené a náměstí a památky plné turistů. Nikdo netušil, jaká změna přijde. A i když teď místy, kde se bez problémů vyhnete civilizaci, jsou spíš letiště, pořád je příjemnější na ozdravnou procházku (ve dvou!) vyrazit do přírody.

Kam se vydat, když si chcete opravdu odpočinout a zároveň se vyhnout davům? Tady je sedm tipů na krásné a zatím ne moc navštěvované kouty Česka, kam stojí za to vyrazit. Zvlášť pokud bydlíte nedaleko.

Když chcete na kolo… Lužické hory 

Liduprázdnější varianta Jizerek. Vydejte se třeba na kola do lesů kolem Jítravy, Jablonného v Podještědí, Ralska a vykoupejte se v ústí průrvy Ploučnice. Nebojte se vydat i dál ke Šluknovu. Cestou můžete zastavovat v lokálních pivovarech – třeba ve Cvikově nebo v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, který jako jeden z prvních rozjel vlnu alternativy k pivům velkých značek. 

Když chcete vyzkoušet, jak jste poctiví… Krásná Lípa

Na severu ještě můžeme zůstat. Když vás bude štvát přelidněné České Švýcarsko, přejeďte do Krásné Lípy. Ani tady nejspíš nebudete sami, ale přece jen, Václavák to není. Za vyzkoušení stojí Luční samoobslužný bar, který je od loňského jara na Kamenné Horce a kde se dá v příjemném prostředí odpočinout i posílit třeba pivem, buřty nebo něčím sladkým. Platí každý sám podle přiloženého ceníku – a své poctivosti. 

Když chcete pozorovat hvězdy… Manětínsko 

Zapomenutý kraj severně od Plzně se kromě krásné krajiny pyšní tím, že je jednou z nejméně světelně znečištěných oblastí u nás. Jestli chcete pozorovat hvězdy, tady jste správně. Za výlet stojí i kostel duchů ve vísce Luková nebo třeba stolová hora Kozelka, která láká místní horolezce. Stavte se pak v malých (a hezkých) Nečtinách, třeba na jídlo ve vyhlášeném Hostinci Na Radnici.

Když chcete na motorku… Toužimsko

Podobně jako okolí Manětína i okolí Toužimi na kraji Slavkovského lesa je zapomenutý kraj. Krásná krajina, kterou ještě neobjevily davy lidí. Ideální je na výlety na kole nebo motorce. Na biofarmě v Nežichově půjčují koně na projížďky, nakoupíte domácí sýry a někdy i maso. Severně od Toužimi stojí za vidění celkem neznámá rozhledna Třasák.

Když chcete předběhnout davy… Krušné hory

Zatím spíše opomíjenou oblast nejspíš postrčí do popředí zájmu fakt, že Krušnohoří je od začátku loňského července na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Takže hurá tam, než se proflákne, že tenhle kraj už dávno nepatří kůrovci a spadům z nedalekých chemiček. Například kolem Přebuzi najdete kromě krásné a turismem téměř nezasažené krajiny třeba i unikátní ruiny nacistické továrny v Rolavě. Jedinečná jsou i krušnohorská rašeliniště a mokřady. Cestou se stavte v Kraslicích pro famózní pivo Krušnohor.

Když chcete přespat pod širým nebem…. Rychlebské hory

Na opuštěné přechody hor nemusíte jezdit do Karpat nebo ještě dál. Stačí dojet do Bílé Vody, nejsevernější části českého Slezska. Pak vzít batoh a zásoby na dva dny a vydat se na vrchol Borůvkové hory. Kvůli rozhledně tady možná pár lidí potkáte, ale brzy se rozprchnou a budete zase sami. Stačí jít po cestě podél hranice s Polskem a dojít až k zapomenuté vsi Hraničky. Na tuhle nekonečnou krajinu jen tak nezapomenete.

Další den se dá pokračovat dál po hřebeni a sejít po asi 20 kilometrech do Lipové-lázní. Zrovna tamní železniční zastávka je mimochodem jako z dob Aloise Nebela. Až budete scházet z hřebene do Lipové, stavte se v Lesním baru. Mívají skvělé kremrole. A každý platí tolik, kolik chce. 

Když milujete lesy… Český les

Tohle je meditace. Opuštěná krajina doslova zaplněná lesy, kde se můžete vydat po stopách zaniklých obcí po vyhnaných Němcích. Díky poloze u bývalé železné opony je tenhle region protkaný sítí asfaltek, a je tak ideální pro cyklisty. Dojet se dá třeba na hraniční vrch Havran se stejnojmennou rozhlednou – přestavěnou vojenskou hláskou, odkud komunisti sledovali radary a navigační systémy letadel západních nepřátel.