K volebním urnám v Újezdečku půjdou místní 14. září
Ilustrační foto
Teplice

Újezdeček – Románem na pokračování, s dějem poněkud nevalným, by se mohly stát volby v Újezdečku. Místní půjdou znovu k urnám 14. září, kdy se tu konají už druhé mimořádné volby a v pořadí už třetí pokus o zvolení vedení obce. Koncem července přijal teplický magistrát kandidátní listiny celkem čtyř volebních stran. České strany sociálně demokratické, Komunistické strany Čech a Moravy, sdružení nezávislých kandidátů Pro lepší Újezdeček a Sdružení nezávislých kandidátů.

Ve čtvrtek 1. srpna se na magistrátě losovalo o pořadí na volební listině. Losování se kromě pracovníků magistrátu zúčastnili i zmocněnci volebních stran. Zastoupeni zde byli Šárka Rydvalová, Helena Ludvíková, David Fišer a Hana Hejlíková. První pozici volební listiny obsadí Sdružení nezávislých kandidátů. Číslo 2 získalo sdružení Pro lepší Újezdeček, číslo 3 Česká strana sociálně demokratická a číslo 4 Komunistická strana Čech a Moravy.

Řádné volby na konci roku 2018 byly v Újezdečku neúspěšné. Bývalý starosta Petr Pokorný složil před konáním ustavujícího zastupitelstva svůj mandát spolu s dalšími zvolenými členy zastupitelstva. Počet členů klesl na čtyři a nesplňoval zákonem stanovenou minimální hranici. Mimořádné volby se konaly 16. března. Nejvíce hlasů tehdy získalo Sdružení nezávislých kandidátů, dále, sestupně podle obdržených hlasů sdružení Občané České republiky, Komunistická strana Čech a Moravy, uskupení Pro změnu, Pro Újezdeček a Česká strana sociálně demokratická.

Do nového zastupitelstva se dostalo sedm zvolených zástupců. Mezi nimi také bývalý starosta Petr Pokorný (SNK), Pavel Hejlík (SNK), Ladislav Trojáček (SNK), Antonín Šlechta (KSČM), Pavlína Fišerová (Pro změnu), Květoslav Koutník (OČR) a Stanislav Molnár (OČR). Před ustavujícím zasedáním zastupitelů se ale opakovala stejná situace z konce loňského roku a ke zvolení vedení obce opět nedošlo.
Opoziční zastupitelé svolali na 27. května veřejnou schůzi, kde s místními probrali některé z palčivých problémů v obci a možnosti jejich řešení. Vedení obce s jediným mužem na radnici, Petrem Pokorným, totiž funguje s omezenou pravomocí. Zajišťuje základní samosprávu, ale nesmí přijímat větší rozhodnutí, které by mělo dlouhodobější dopad. To znamená, že možné nejsou ani větší investiční akce. Obec jede podle rozpočtového provizoria. Řádný rozpočet může schválit až platné zastupitelstvo.

Na schůzi zazněla mimo jiné i kritika současného starosty, která poměrně dobře stíhala držet krok se snahou opozice o uvedení záležitostí obce do pořádku. Starosta Petr Pokorný, který se schůze nezúčastnil, našemu serveru následně sdělil, že jsou lidé v obci rozeštvaní a hádají se na každém rohu. Přičítal to mimo jiné i kampani opozice namířené proti němu. „Mně už bude sedmdesát. Doufám, že to do těch voleb ještě přežiji, a pak ať si to tu dělá někdo jiný,“ dodal k situaci v obci koncem května.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru