První finále přinesla čtyři medaile z MS juniorů a rychlostních kanoistů do 23 let

Tři stříbrné medaile, jednu bronzovou a vedle toho čtvrté i páté místo vybojovali mladí rychlostní kanoisté v prvním finálovém dnu na mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v rumunském Pitesti. Stříbro získali kajakář Tomáš Sobíšek, kanoista Jiří Minařík a kajakářka Barbora Galádová na kilometru mezi juniory, bronz přidala kajakářka Anežka Paloudová na téže trati v kategorii do 23 let.

Za pořádné podpory českého fanklubu s bubny a řehtačkami vybojovala česká výprava hned v prvním finálovém dnu mistrovství světa čtyři medaile. Kajakář Tomáš Sobíšek v souboji o druhé místo za suverénním Maďarem Andrásem Redlem předčil o čtyři desetiny Španěla Pabla Sáncheze. K bronzu z olympijského kilometru z mistrovství Evropy v Račicích tak přidal stříbrnou medaili.

Jak říkám...



"Závod byl psychicky hodně náročný. Vydařil se mi závěr trati, kde se hodně rozhodovalo. S výsledkem jsem fakt spokojený, vůbec jsem nečekal, že takhle zajedu. Za medaili jsem opravdu rád. A jsem rád, že jsem si dokázal, že můžu závodit se světovou juniorskou špičkou,“ uvedl Tomáš Sobíšek.

Kanoista Minařík překonal únavu

Závod juniorských kanoistů na kilometrové olympijské trati jasně ovládl Kubánec José Cordova, vítěz Světového poháru v Poznani. V souboji o druhé místo však Jiří Minařík porazil Němce Floriana Köppena. Bronzový medailista z Olympijských her mládeže 2018 tak vyskočil na stříbrný stupínek, stejně jako na červencovém evropském šampionátu v Račicích.

Jak říkám...



"Finále pro mě bylo dost povedené. Rozjížďka se mi takhle vůbec nepodařila. Po mistrovství Evropy jsem byl dost unavený a nejezdilo se mi dobře. Po semifinále jsem byl celkem spokojený, měl jsem čtvrtý nejlepší čas. Do finále jsem šel s tím, že si potřebuju udržet klidnou hlavu, soustředit se jen na sebe, nepřepálit to s Kubáncem, který je asi na úplně jiné úrovni. Podařilo se mi to, což bylo klíčové. S medailí jsem spokojený, protože když jsem sem přijížděl, vzhledem k únavě jsem s žádným úspěchem nepočítal. Takže mě to překvapilo,"  řekl Jiří Minařík, který bude v juniorské kategorii závodit ještě další rok.

Galádová zvládla taktiku

Na bronzovou medaili z Račic navázala kajakářka Barbora Galádová, která díky rovnoměrnému tempu a výbornému závěru stáhla náskok vítězné Maďarky Vandy Zupko na necelou sekundu a vybojovala stříbro.

Jak říkám...



"Jsem opravdu moc šťastná, že jsem dojela druhá, je to pro mě něco úplně neuvěřitelného. Byl to dlouhý a těžký závod, ale snažila jsem se jet tak, jak jsme se domluvili s trenérem, a tak se to povedlo. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že to takhle skvěle vyšlo," řekla Barbora Galádová.

Paloudová uspěla v prvním světovém finále

Ohromnou radost měla v cíli Anežka Paloudová. Závod kajakářek na kilometru v kategorii do 23 let byl napínavý v souboji o zlato a také o bronz. V tom druhém Paloudová o desetinu porazila Španělku Estefanii Fernandézovou.

Jak říkám...



"Rozhodně je to pro mě překvapení. Naprosto jsem to nečekala. Na startu jsem byla poslední, v polovině trati předposlední. Ale bylo to moje první finále na mezinárodní scéně, šla jsem do něj s čistou hlavou. Viděla jsem, že se přibližuju, tak jsem si řekla, že to na posledních dvou stech metrech zkusím. V cíli jsem nevěděla, jestli jsem byla třetí, nebo čtvrtá, ale byly jsem ohromně spokojená. Ve sjezdu jedu sama za sebe, nevím, jak jsem na tom oproti ostatním závodnicím. V tom je rychlostní kanoistika jiná," líčila úspěšná závodnice ve sjezdu na divoké vodě Anežka Paloudová, která  mohla slavit medaili i v rychlostní kanoistice.

Přitom nechybělo mnoho a od kilometrové trati na rychlostním kajaku utekla, tak nepříjemným zážitkem pro ni totiž byla rozjížďka na „kiláku“ na evropském šampionátu v Račicích.

"Po ní jsem řekla, že kilák už nikdy nechci jet. Tak jsem teď moc ráda, že mi to všichni okolo rozmluvili," dodala Paloudová s úsměvem.

Čtyřkajak byl čtvrtý, debl pátý

Čtyřkajak Kateřina Zárubová, Adéla Házová, Gabriela Hermély a Barbora Betlachová, na evropském šampionátu bronzový, dojel v Pitesti na čtvrtém místě. Loňští juniorští medailisté Vilém Kukačka a Jan Vorel byli při svém prvním světovém měření sil na deblkajaku v kategorii do 23 let pátí.

Juniorští kanoisté Vojtěch Nováček a Martin Večerka vyhráli finále B na kilometru, kanoistka Denisa Řáhová byla na pětistovce ve finále B čtvrtá.

SportovníListy.cz rovněž napsaly



Mladí rychlostní kanoisté zabojují o úspěchy na mistrovství světa v Rumunsku

(bž, Kanoe.cz, SportovníListy.cz, foto: Kanoe.cz)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...