Letadlo radioelektronického průzkumu s velkým doletem vojenského námořnictva USA Lockheed EP-3E Orion Aries II provedlo průzkum u pobřeží Krymu. Vyplývá to z údajů monitorovacího portálu Plane Radar. (Foto: Twitter)

Letadlo s regionálním číslem 156511 vzlétlo z polygonu Suda Bay v Řecku a v 11.15 zahájilo průzkumný let podél černomořského pobřeží Ruska.

V poslední době je činnost zahraničních výzvědných letadel a dronů v blízkosti ruských hranic a vojenských objektů mnohem intenzivnější. Zahraniční vojenské letouny se pravidelně objevují nad Baltským mořem, v oblasti Krymu a Krasnodarského kraje a také kolem ruských základen v Sýrii.

17. června stíhací letouny Su-27 zachytily americké bombardéry B-52N, které se blížily k ruským hranicím ze směru Černého a Baltského moře. Ruská letadla provedla jejich zachycení v souladu s mezinárodními předpisy.

V dubnu ruská armáda uvedla, že během průzkumných misí v blízkosti vzdušného prostoru země zachytila 20 zahraničních letadel. Nebyly však zaznamenány žádné případy průniku.

Od března jsou častější i lety jaderných strategických bombardérů Boeing B-52N. Ruské ministerstvo obrany opakovaně vyzývalo Washington, aby takové operace zrušil, ale Pentagon to odmítl.