Valašské Klobouky chystají revitalizaci sídliště Luční za 70 milionů

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Revitalizaci sídliště Luční chystají Valašské Klobouky. Odhadované náklady jsou zhruba 70 milionů korun, řekla serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Valaškokloboučtí zastupitelé se sešli k pracovnímu jednání ohledně revitalizace sídliště. Přítomní byli i členové stavební komise rady města a vedoucí dotčených odborů městského úřadu. „Přepracovanou podobu původní územní studie, v níž už jsou zahrnuty požadavky obyvatel přednesené na veřejných projednáváních, představila projektantka Marcela Sedlářová,“ řekla Zvonková.

Podle starostky Elišky Olšákové se vedla diskuze především o využití stávající proluky v zástavbě bytových domů. „Nabízí se vznik odpočinkové zóny, možnost výstavby objektu občanské vybavenosti a potenciálně i dostavba bytů soukromým investorem. Po projednání jsme se shodli, že v cenném prostoru proluky s mimořádným výhledem na hřeben Královce bude zachována klidová zóna, kterou budou moci využívat obyvatelé Luční i nové lokality na Dlouhé,“ uvedla Eliška Olšáková.

Podle ní ovšem rezervy zůstanou pro případnou výstavbu polyfunkčního či modulového domu. „Pro obyvatele by tam mohla fungovat prodejna potravin a další služby. Město tento záměr zveřejní a bude intenzivně hledat investora, který by se stavby objektu ujal,“ poznamenala starostka.

S ohledem na to, že výše investice dosahuje asi 70 milionů korun, se na návrh projektantky diskutovalo i o etapizaci. „Bude připravená tak, aby na sebe jednotlivé etapy funkčně navazovaly,“ řekla Zvonková.

Odborné plénum dále jednalo o dopravní situaci v území. „Na základě požadavků obyvatel byla oproti původní územní studii navýšena kapacita parkovacích míst a stání jsou umisťována i mezi bytové domy. Počítá se také s obnovením hřišť pro děti a míst pro setkávání a volnočasové vyžití obyvatel. Nové pobytové plochy vzniknou za výškovými domy a budou navzájem propojeny mlatovým chodníkem,“ uvedla Zvonková.

Zlepšit by se měla infrastruktura pro chodce a cyklisty, a to díky trase okružního cyklopruhu, který povede společně s páteřním chodníkem. Do budoucna se také plánuje, že se sídliště Luční napojí přes ulice Jana Nerudy a Palackého na cyklostezku Bevlava. „Investiční záměr už naopak nezahrnuje původně navrhovaná krytá parkovací stání ani poloveřejné dvorky, protože o ně obyvatelé nejevili zájem,“ dodala mluvčí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x