Znáte to. Občas se člověku na nočním stolku vrší knihy, po kterých toužil. Které si vždycky chtěl přečíst. Ale na čtení pořád a pořád nedochází. Mně se to stává často, zejména u pamětí a monografií, které jsou objemnější než běžná beletrie. Koupím si je vždycky. S přečtením to bývá, i vzhledem k nedostatku času, horší. Teď jsem se ale k jejich přečtení dostala.

Možná je znáte. Možná jste je dokonce četli dřív, než jsem to stihla já. Ale možná jste o nich jenom slyšeli. A třeba zrovna máte taky chuť a čas číst. Tak tady je máte.

Pár horkých, zaručených tipů na dobré čtení. Knihy, které stojí za to přečíst, ať vás zajímá byznys, politika, historie, sport… anebo prostě jen dobrý a silný příběh. Tak silný, že občas váháte uvěřit, že se opravdu stal.

Antonín Švehla: Tvůrce politického systému

autor: Eva Broklová

Mistrovsky vystavěný politický životopis jednoho z mužů 28. října. Velkostatkář, dvojnásobný premiér a hostivařský rodák Antonín Švehla byl sedlákem tělem i duší. A zároveň mimořádně schopným politikem. Předseda Agrární strany zahájil v čerstvě vyhlášené Československé republice skutečné budování parlamentní demokracie, dokázal získat důvěru pravice i levice a byl klidnou, avšak zarputilou silou, která reálně stvořila to, čemu dnes říkáme politická kultura první republiky. Jeho monografie, kterou před dvěma lety vydala Academia, zcela postrádá jakýkoli bulvární balast, je věcná a přímočará. Výborné čtení.

Henry Ford: Můj život a dílo

Henryho Forda zná každý. Otec slavné automobilové značky byl jedním z nejbohatších a nejvlivnějších lidí 20. století, je ztělesněním amerického snu a fenomenálním podnikatelským talentem. Ford, ten, který dal světu dostupný automobil, byl zároveň geniálním vizionářem, který o svém poslání originálně přemýšlel. Byl to Ford, kdo svým zaměstnancům zavedl osmihodinovou pracovní dobu, volné víkendy nebo kdo do automobilového průmyslu zavedl automatizaci. Jeho vlastní autobiografie je nevšedním souborem nadčasových zásad a principů, na kterých celý život stavěl a z nichž mnohé jsou aplikovatelné i na dnešní dobu. Pokud tuhle knihu ještě nemáte, určitě si ji sežeňte, patří k celosvětovým bestsellerům a klasice žánru.

Donna Karan: Moje cesta

Pokud dal Henry Ford světu kola, Donna Karan stvořila „šatník ze sedmi základních kusů oblečení“, který ženám v 80. a 90. letech změnil život. Revoluční principy oblékání prêt-à-porter podle Donny Karan ovlivnily celou generaci amerických designérů i celý americký módní průmysl. Její start přitom nebyl vůbec snadný: Donna pocházela z rodiny amerických židovských přistěhovalců, její otec předčasně a zcela nečekaně zemřel, dospívání ovlivnila dominantní matka, její tvrdá výchova i několik traumatických životních zkušeností. Přesto sama a z ničeho stvořila módní a kosmetické impérium Donna Karan New York, které je dodnes společenským i marketingovým fenoménem. A co víc – v pravý čas z něj dovedla vystoupit. I o tom otevřeně píše ve své autobiografii.

Rothschildové

autor: Egon Caesar Conte Corti

Sehnat tuhle knihu bude trochu oříšek, ale pořád se to daří. Vydalo ji v roce 1931 pražské Aventinum Otakara Štorcha-Mariena. Od té doby ale nic lepšího o této pozoruhodné dynastii původem německých finančníků, kteří dodnes patří mezi nejbohatší lidi světa, nevyšlo. Knihu je třeba číst s porozuměním tomu, v jaké době vyšla – na čtenáře totiž klade poněkud větší nároky na všeobecný rozhled než soudobé monografie. Je to ovšem brilantní čtenářský zážitek.

Příběh rodiny Rothschildů vypráví jako ságu, jíž třeba fiktivní Forsytové mohou jenom závidět. Na jejím počátku stál Mayer Amschel Rothschild, chudý Žid z ghetta, jeho pět synů a čtyři dcery. Zatímco dcery na tehdejší dobu zcela revolučně pomáhaly podnik budovat doma, pět synů Mayer Amschel poslal na zkušenou do pěti nejdůležitějších evropských metropolí druhé poloviny 18. století. Stalo se z nich pět nejvlivnějších bankéřů pěti evropských států. A také zakladatelé pěti významných finančních a podnikatelských dynastií, dodnes působících ve Švýcarsku, Velké Británii i v USA. Rothschildové dokázali vydělat snad na všem, na čem se vydělat dalo. Na Velké francouzské revoluci, na Napoleonově pádu, na sjednocení německých knížectví, na vládě královny Viktorie, na vynálezu parního stroje i na rozvoji železnice. Listen. And Learn.

André Agassi: Open. Otevřená zpověď

Mimořádně otevřená a upřímná autobiografie vítěze osmi grandslamů poprvé vyšla před deseti lety, kdy vévodila žebříčkům bestsellerů v USA i Evropě. Tenkrát vyvolala pozdvižení hlavně nebývale otevřeným popisem Agassiho osobních démonů, nepřikrášleným pohledem na tenisové zákulisí i na vlastní život, poznamenaný neskutečně tvrdou výchovou tyranského otce. Řemeslné stránky věci se ujal držitel Pulitzerovy ceny J. R. Moehringer, který čtenáře na 400 stranách dokáže s lehkostí vtáhnout do klikatého příběhu fenomenálního tenisty, jenž se teprve na stránkách Open po letech přiznává k tomu, že od dětství svůj sport hluboce a trvale nenáviděl.

Vilém z Rožmberka: Politik smíru

autor: Jaroslav Pánek

Možná vám Rožmberkové přijdou jako příliš archaické téma vhodné leda do hodin dějepisu, možná z nich znáte jen toho posledního, Petra Voka z Rožmberka (a i toho jen díky dvojici oblíbených filmových komedií). Jenže byl to jeho starší bratr Vilém, který byl svého času nejvlivnějším mužem ve státě, po císaři druhým mužem království. Vilém Rožmberský byl vrstevník prvních Habsburků na českém trůně, mocný přítel a mecenáš mnoha předních českých šlechtických rodů, ale i vynikající diplomat a politik a také člověk s nesmírným podnikatelským talentem, na jehož pokyn započala třeba zlatá éra českého rybníkářství v oblasti jižních Čech a tamních rožmberských dominií. Biografie je pozoruhodnou četbou a nesmírně moderním pohledem na renesančního velmože, pána na Třeboni a Českém Krumlově, jednoho z nejmocnějších mužů své doby.

Ernest Hemingway: Svědectví jednoho života

autor: Michael Katakis

Voják. Sportovec. Novinář. Lovec. Rybář. Patriot. A především spisovatel, majitel Pulitzerovy ceny i Nobelovy ceny za literaturu. Člověk, o němž vyšla už pěkná řádka méně či více úspěšných monografií. Až tahle ale ukazuje skutečnou tvář Ernesta Hemingwaye a plasticky, barvitě, a především pravdivě líčí jeho životní příběh se všemi jeho vzestupy a pády, radostmi, strastmi i boji s osobními démony. Objemná, výpravně provedená publikace vychází s předmluvou Hemingwayova syna Patricka a doslovem jeho vnuka Seana a k tisku ji připravil správce Hemingwayovy pozůstalosti a vynikající novinář Michael Katakis. Život musíte prožít, abyste o něm mohli psát. Nelze než souhlasit.