Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvodce Bolkovým Brnem: kde se učil, zářil, bavil i hádal s manželkou

  11:49
Do ulic Brna výletníky zve celá řada nejrůznějších průvodců. Tento je ale jiný. K sedmdesátým narozeninám geniálního komika Bolka Polívky přináší MF DNES průvodce po místech, která v jeho životě sehrála důležitou roli. A kde jsou stále patrné stopy laskavého humoru jedinečného mima, herce, bohéma a milovníka slivovice.
Bolek Polívka má v Brně své vlastní divadlo.

Bolek Polívka má v Brně své vlastní divadlo. | foto: Jiří Salik Sláma

1 Janáčkova akademie múzických umění

Z Vizovic se Bolek Polívka přestěhoval do Brna, kde se vrhl na studium činoherního herectví. JAMU ukončil v roce 1971 absolventskou rolí ve Smočkově hře, k níž se později ještě několikrát vrátil, Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho. Jeho vrstevníky na škole byli Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Karel Heřmánek, Jana Švandová nebo Miroslav Donutil.

„Hodně mě toho naučil. Na Janáčkově akademii múzických umění mě po dva roky učil klauniádu a pantomimu, pro mě je to pan profesor,“ říká herec a moderátor Zdeněk Junák, který byl Polívkovým spolužákem.

Už tehdy se Polívka profiloval jako klaun. Uvedl tu například svou první autorskou celovečerní klauniádu Metamorfózy a vize Strýca Macalíka (pantomima pro dva mimy a jednu postel) pod pedagogickým vedením Jiřiny Ryšánkové. V dalších letech ji dopracoval a uváděl v Divadle Husa na provázku jako Strašidýlka.

2 Divadlo Husa na provázku

Divadelní počátky Bolka Polívky se pojí s tehdy ještě amatérským Divadlem Husa na provázku. Ve sdružení amatérských herců a studentů divadelních škol hrál už od třetího ročníku JAMU. Činohru později doplnil i pantomimou a režií. Byl u toho, i když se divadlo zprofesionalizovalo a stalo se trnem v oku tehdejší moci.

Jak Bolek Polívka řekl loni pro televizní pořad Artefakta, herci měli obrovskou chuť po svobodě a divadlo bylo prostředkem, jak se vyjadřovat i proti režimu. „Měli jsme pocit misionářství a i jakéhosi spiklenectví. Není náhodou, že revoluce proběhla v divadlech,“ řekl o scéně, kde navázal řadu přátelství, včetně toho životního s letos zesnulým Jiřím Pechou.

3 Divadlo Bolka Polívky

Přes čtvrt století je ale principálem vlastního Divadla Bolka Polívky. Dává mu to svobodu zvát si spolupracovníky podle vlastního výběru. Odpadá také nejistota, jaké role jako herec dostane, zda bude Donem Quijotem, anebo Sanchem Panzou.

„Hodně často se nám hercům stává, že zrovna nehrajeme to, co bychom chtěli hrát. A tím, že se člověk stane principálem, tak může víc rozhodovat o svém osudu,“ uvedl. Zdůraznil také nenapodobitelnou radost spojenou s tím, jak z autorského, třeba i klopotně napsaného textu vzniká představení, tedy jak se „z ničeho rodí něco“.

4 Jakubské náměstí

Dá se nazvat domovským náměstím Bolka Polívky. Už proto, že tu sídlí jeho divadlo s klubem. Obklopují ho kavárničky, restaurace a hospody, kde u sklenky vína nebo u kávy lidé mohou na zahrádce vidět i slavného herce v charakteristickém klobouku.

Právě na „Jakubáku“ se vždy 1. dubna koná jarní happening na oslavu Dne klaunů, který organizuje Divadlo Bolka Polívky a kde nesmí chybět ani principál.

5 Městské divadlo

Jako herec velkých shakespearovských rolí se Polívka představil hlavně díky Městskému divadlu Brno. „Nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu hrát krále Leara nebo Šajloka,“ říká. „Nejkrásnější zjištění je to, že stačí ty blankversy, verše, věty, metafory a to krásné, co v Shakespearovi je, jenom říkat. Že člověk u toho moc nemusí nic dalšího vyvádět,“ podotkl.

Co se dozvěděl o Shakespearovi při zkouškách od režiséra Stanislava Moši a dramaturga Jiřího Záviše, prý nakonec vytěžil ve vlastní hře o vztazích mezi otci a syny. „Kdybych nehrál Shakespeara, tak by zcela jistě nebyl Šašek a syn,“ uvedl Polívka, který na pódium přizval i svého syna Vladimíra.

6 Hala Vodova a Manéž

Populární show Manéž se objevila na televizních obrazovkách poprvé v roce 1987. Mezi první hosty, které si Polívka pozval, patřili Milan Lasica, Hana Hegerová anebo Miroslav Horníček.

Ve spolupráci s brněnským studiem České televize se poslední díly Manéže točí ve sportovní hale Vodova. „Nevíme, jestli budeme dělat ještě další. Máme dobrou sledovanost a ohlasy, které ale asi nedolehnou k uším těch, co rozhodují. Jsem připraven ještě několik Manéží natočit, protože nápady jsou pořád,“ prohlásil Polívka.

7 Česká a brněnské hotely

Brno proslavil Bolek Polívka na filmovém plátně nesmrtelnou komedií Dědictví aneb Kurvahošigutntág o životě pijana, který nečekaně přijde k milionům. Na České ulici se točila slavná scéna s Karlem Gottem, v níž se Bohuš podivuje: „Já ťa znám, ty mňa neznáš?“

Scéna vznikla na základě Polívkovy osobní zkušenosti, kdy na něj opilec na ulici volal: „Poli, toto všecko je moje! Já si ťa najdu třeba v Paříži! Taxálem dojedu.“

Hotel Slavia, před kterým Bolek Polívka coby Bohuš plísnil číšníka, se od doby filmování zvenčí příliš nezměnil. A nezapomenutelná hláška o tom, co Bohuš nikdy neviděl na Ivaně Chýlkové, rozesmála personál hotelu International.

8 Poslední leč

Divadelní klub vznikl ve stejné budově jako Divadlo Bolka Polívky v roce 1993 a neodmyslitelně k němu patří. Scházejí se zde umělci, brněnské osobnosti z nejrůznějších oblastí i muzikanti – třeba hudebníci z Garáže nebo ze Tří sester či David Koller. A rád sem zavítá i Bolek Polívka.

Vnitřek s loveckými trofejemi a náladou je inspirovaný legendárním představením Poslední leč, kde exceloval Bolek Polívka s Jiřím Pechou. „Interiér vymysleli Bolek spolu se scenáristou Jaroslavem Milfajtem, kteří si tím splnili sen o tom, jak by takový divadelní klub měl vypadat. Je přátelský a neformální, a proto se k nám lidé rádi vracejí. Za 26 let se stal legendou mezi brněnskými podniky a figuruje i v televizním dokumentu o nich,“ sděluje Vladimíra Horáčková, která od začátku klub provozuje a je také dlouholetou kamarádkou Bolka Polívky.

Podle ní klub prožil i krušné časy, když si lidé v okolí stěžovali na hluk. „Krásné je, že se klubu Bolek vždycky zastává, a dokonce se jím inspiroval při tvorbě scény ve své poslední hře Klíště, kterou napsal právě k poctě Jiřího Pechy,“ poznamenala Horáčková.

9 Dominikánské náměstí

Chvíli po svatbě s francouzskou herečkou Chantal Poullain se manželé Polívkovi přestěhovali na náměstí Družby národů do Brna. „Když došlo k našemu rozkolu, tak to přejmenovali na Dominikánské náměstí,“ poznamenal před pěti lety Polívka na jednom ze společných setkání s bývalou manželkou.

Chantal Poullain v knize, která vyšla právě u příležitosti sedmdesátin legendárního herce, zavzpomínala, jak se v Brně dokázali pohádat. „Někdy to u nás byla velká Itálie. Když jsme se s Bolkem pohádali, zabouchla jsem za sebou dveře. Mobily neexistovaly, chodila jsem po Dominikánském náměstí, neměla jsem peníze, platební karty nebyly. Ale všechno bylo zamčené. Dokonce i kostel. Tak jsem se musela vrátit, Bolek seděl klidně doma. Věděl, že se vrátím,“ uvedla herečka, s níž má Polívka syna Vladimíra. Manželství jim vydrželo patnáct let.

10 Olšany

A to už vyrážíme mimo Brno. Se třemi nejmladšími dětmi, Janem, Františkem a Marianou, a s partnerkou Marcelou žije Polívka v Olšanech v chatové oblasti. V předchozích dnech tam měl ale zakázáno chodit, protože mu přátelé a příbuzní chystali velkou oslavu.

Pozvání dostala i tamní starostka Dana Křížová, která rodinu potkává. „Bolek Polívka je skvělý herec, mám moc ráda jeho filmy a představení. Ať už tam hraje sám nebo i se synem Vladimírem. Ať se mu jen a jen daří,“ popřála Křížová.

Nejstarší Polívkův syn Vladimír si v Olšanech také koupil dům, a to poté, co jeho otec v roce 2014 přišel o velkou farmu, kterou provozoval.

Co řekli brněnští kolegové o Bolku Polívkovi

  • Břetislav Rychlík, režisér
    V pondělí bylo v Brně druhé kolo oslav, hned po tom pražském. Takže my už jsme s Bolkem zavzpomínali na všechno možné, taky jsem mu popřál. Neplánovaně jsem ten den podstoupil menší zákrok na palci na pravé noze. Ale aspoň jsem to udělal stylově, protože palec vypadal jako klaunský nos. Bolkovi bych rád popřál něco, v čem jsem před ním napřed. Vždycky byl napřed on, třeba v manželstvích (já mám naštěstí pořád jedno). Já mám už dvě vnučky a on zatím žádné vnouče. Přál bych mu tedy, aby se brzy dočkal vnoučete, protože je to super a úplně jiné než být otcem. Takže ať je ještě vitálním dědečkem a užije si radosti.
  • Michal Isteník, herec
    Všichni, kteří mohou vedle Bolka existovat, pracovat a žít, vědí, že je to nesmírně zábavný i inteligentní člověk. Je takový, opravdu, i když to úspěšně skrývá. Vedle něj se každý baví.
  • Zdeněk Junák, herec a moderátor
    Dozvěděl jsem se, že paní Boleslava Polívková povila 31. července malého Bolečka úplně sama. Zvládla to. Z Bolečka se za těch sedmdesát let vyvinul výborný chlap a skvělý herec.
  • Jan Kolařík, herec
    Bolek Polívka je pro mě nedostižitelným idolem a iniciátorem, kterému přeju, ať je hlavně zdravý. Když jste s lidmi, jako je Bolek Polívka, Václav Havel či Miloš Forman, tak se snažíte být v jejich přítomnosti lepšími, než ve skutečnosti jste. Přeju Bolkovi, aby zůstal klukem, kterým celý život byl.
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

OBRAZEM: Na D1 u Brna se pracuje i v noci, práce skončí o dva měsíce dřív

25. dubna 2024  12:22

Na rozšíření dálnice D1 na šest pruhů se v nejvytíženějším úseku u Brna mezi sjezdy na hlavní tahy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...