‚Projekt, jaký nemá v Evropě obdoby.‘ V Česku vznikne univerzitní hokejová liga

V Česku se od září bude hrát Univerzitní liga ledního hokeje. Projekt, jaký známe spíš ze Severní Ameriky, umožní mladým hokejistům skloubit sport s vysokoškolským vzděláním. Nové soutěže se v prvním ročníku zúčastní osm klubů z celkem 13 českých vysokých škol, které se utkají o Pohár Jana Palacha.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Král na tiskové konferenci.

Tomáš Král na tiskové konferenci. | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Myslím si, že je to obrovský krok. Do budoucna se z toho může vytvořit soutěž blížící se filozofii v Americe, že by to nemuselo být jen o klucích, kteří už nemají ambici hrát profesionální hokej. Naopak, časem by to mohla být soutěž, přes kterou se hráči po studiu v dobrém hokejovém věku vrátí do profesionálního sportu,“ řekl Radiožurnálu prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku vznikne univerzitní hokejová liga. Více v reportáži Václava Rokyty

Ze vzniku univerzitní hokejové ligy je nadšený. Podle něj jde o projekt, který v současnosti v Evropě nemá obdoby. To potvrzuje i Tomáš Hlaváč, předseda České asociace univerzitního hokeje, tedy jednoho z organizátorů nové soutěže.

„Národní liga, která je úzce spojená se vzdělávacím systémem a spolupracuje s profesionální strukturou hokeje, existuje jenom v Americe. Před dvěma lety začala ještě nějakým způsobem v Rusku, takže v Evropě tento projekt nemá obdoby. Pro nás je to velké vítězství,“ řekl Hlaváč.

‚Začínáme od nuly, musíme být trpěliví.‘ Trenér Šejba připravuje v Kladně čínské hokejisty na českou ligu

Číst článek

Cílem univerzitní hokejové ligy je vybudování dlouhodobé soutěže, která bude navazovat na juniorskou kategorii a která nabídne hráčům možnost skloubení hokeje s plnohodnotným vysokoškolským studiem.

Projekt organizovaný Českou asociací univerzitního hokeje a společností UNI Sport CZ podporuje i Česká konference rektorů. Její předseda a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička doufá, že soutěž pomůže i k tomu, aby se studenti více ztotožnili se svou unverzitou.

„Strašně důležitou součásti hokeje je obecenstvo. Když naši studenti chodili fandit svým univerzitním týmům, identifikovali se s almou mater možná daleko víc, než když sedí v lavicích,“ uvedl Sklenička.

Organizátoři univerzitní hokejové ligy zároveň doufají, že svým projektem inspirují k podobným vysokoškolským soutěžím i zástupce dalších sportů.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme