O antivakcinačním hnutí, konzumaci vesmírné energie a placatozemcích s prezidentkou Evropské rady skeptických organizací Claire Klingenberg

4. srpen 2019

Skeptické hnutí se snaží odhalovat praktiky a názory, které shledává jako nevědecké a – ať už přímo, nebo nepřímo – nebezpečné. Často jsou v jeho hledáčku i fenomény, které se dotýkají náboženství a spirituality. Proto jsme si pozvali do Hergot!u prezidentku Evropské rady skeptických organizací Claire Klingenberg z Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Zajímalo nás, s čím čeští skeptici v poslední době měřili své síly. Nahlédli jsme ale i do budoucnosti a poodhalili, co se odehraje na chystaném Evropském skeptickém kongresu, který proběhne na přelomu srpna a září v Belgii.

Claire Klingenberg

Jako nejnebezpečnější trend z poslední doby zmiňuje Claire Klingenberg vzestup antivakcinačního hnutí. Ačkoli se postoje tohoto hnutí většinově neprolínají s náboženskými myšlenkami, v některých jeho okrajovějších formách lze religiózní myšlení jistě nalézt. Další příklad již s náboženskými představami souvisí jednoznačně. Jedná se o tzv. breathariánství, jehož přívrženci jsou přesvědčeni, že není nutné přijímat běžnou stravu a tekutiny. Namísto toho se prý člověk může živit kosmickou energií, která je označována slovem prána, převzatým z hinduistické tradice. Profesorka abnormální psychologie Shelley Carson z Harvardovy univerzity řadí breathariánství mezi poruchy příjmu potravy. „Někteří lidé prožívají zpočátku anorexii až s halucinacemi, zažívají stavy beztíže, mají krásné prožitky. Shelley Carson nám ukázala různá fóra, kde lidé sdíleli pocity, jak je jim fajn. Stejná rétorika se objevuje i u breathariánství. Jedná se o stejné prožitky. Lišilo se pouze pojmenování. Přiznaní anorektici je nazývají krásná ana, breathariáni je nazývají prána. Jedná se ale o to samé,“ vysvětluje Claire Klingenberg.

Dalším neobvyklým fenoménem je představa o ploché Zemi. Tou se kriticky zabývá anglický novinář Michael Marshall, který byl nedávno v Praze. Claire Klingenberg k tématu přidává zajímavou religionistickou poznámku: „Lidé, kteří věří, že je Země placatá, buďto byli již dříve křesťané, nebo se křesťany stanou. Je pouze málo lidí, kteří vydrží být ateistickými placatozemci. Je to téměř nemožné. V 50. letech se totiž hnutí placaté Země spojilo s americkým evangelikálním hnutím. Měl tak vzniknout důkaz, že Bible je stoprocentně pravdivá. Pokud je placatá Země, Bible je tedy stoprocentně pravdivá. Tato rétorika se hnutí stále drží.“

„S žádnými nadpřirozenými silami jsem se nesetkal,“ říká skeptický kouzelník a hypnotizér

Jakub Kroulík

Jakub Kroulík je hypnotizér a mentalista, který v tom, co dělá, zároveň důsledně uplatňuje racionalitu a skeptický přístup. Kouzlo podle něj není projev nadpřirozených schopností, ale dobře vymyšlená – a hlavně dobře natrénovaná – psychologická hra. I když je Kroulík schopen zhypnotizovaného člověka přinutit, aby se pohyboval proti své vůli nebo třeba naopak nebyl schopen se pohnout, zdůrazňuje, že nejde o nic nadpřirozeného či parapsychologického.

A jaké jsou novinky ve vyšetřování údajných paranormálních jevů, kterému se Český klub skeptiků Sisyfos věnuje v rámci tzv. Paranormální výzvy? Hlásí se stále odvážlivci, kteří jsou ochotni pod vědeckým dohledem předvést své údajné nadpřirozené schopnosti? „Loni jsme měli krásné setkání s pánem, který sám sebe nazýval Ochránce vesmíru a Pán světa. Byl přesvědčen, že umí skrze čínský zodiak správně vybrat formaci týmu nebo partnerství. Na základě zodiaku odhadoval, jak dopadnou mužstva v olympijském hokeji. Bohužel se netrefil… Pak jsme měli výbornou schůzku s pánem, který říkal, že je telekinetik, tedy že umí hýbat s předměty svojí myslí. Zjistili jsme, že to ‚umí‘ po velkém příjmu marihuany. Takže se nejednalo o otázku, zda se věc hýbala, ale zda on vidí, že se hýbe,“ uvádí s úsměvem Claire Klingenberg příklady lidí, kteří skeptický test podstoupili.

Zajímají vás i další témata, jako například duchové, mimozemšťané nebo Nostradamovy předpovědi? Bojíte se, že při poslechu rozhovoru ztratíte hlavu? Poslechněte si před ním skeptické desatero Bertranda Russella, které v pořadu také zazní. Pusťte si celý Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.