Babičky jim dřív hrozily holí. Teď s parkourem skáčou světem a objevují přírodu, lidi i kulturu

4. srpen 2019

Studio Českého rozhlasu Hradec Králové dnes po nějaké době znovu přivítalo dva šikovné kluky z východních Čech, jsou to Jan Jenka, který pochází z Police nad Metují a Lukáš Kulda z Červeného Kostelce. Spojila je láska k pohybu a cestování. Oba jsou freerunneři a parkouristé. Spolu již doslova proletěli a proskákali svět. 

Rád vás zase vidím, jak jste měli posledního půl roku?
Krásně jsme se měli, dobře.

Freerunneři Jan Jenka a Lukáš Kulda - 11 let tréninku, 30 navštívených zemí a 3 roky na cestách

Máte určitě spoustu nových zážitků, tentokrát ze Srí Lanky, o které si dnes budeme povídat. Ale hezky postupně. Měli bychom připomenout, co vůbec děláte a co vás baví?
Jedná se o projekt Jump'n'Travel, který spojuje cestování a parkour, což je taková novodobá, dá se říct, akrobacie ve městě. Tyto dvě věci jsme spojili a točíme takové epizody, filmy v různých zemích po světě.

Ze začátku na nás volali někdy i policii. Ale teď už je to fajn, když parkourové skákání všichni po světě znají.
Lukáš Kulda a Jan Jenka, freerunneři a parkouristé

Parkour, to musíme trošku popsat. Takže prostě jdete po ulici a jak uvidíte nějakou lavičku nebo plot, tak vás to láká si skočit. Tak si to laicky představuji.
Přesně tak, parkour je o tom, že se snažíte dostat z jednoho bodu do druhého bodu a prostě běžíte jen rovně. Takže když vám v cestě stojí nějaká zídka, lavička, cokoliv, tak to přeskočíte, ať jste v cíli co nejdřív.

S parkourem můžete procestovat celý svět

Když jste mířili dnes k nám do rozhlasu, tak jste šli rovně nebo jste si dali nějaký ten akrobatický kousek?
Jan Jenka: Já jsem jel rovně, ale autem.
Lukáš Kulda: Já jsem jel tedy na skejtu, protože jsem nestíhal. Musel jsem si vzít skejt.

Pojďte se trochu proskákat světem. Lukáš s Honzou spojili parkour s cestováním do Jump N Travel

S parkourem můžete procestovat celý svět

Studio Českého rozhlasu Hradec Králové dnes přivítalo dva šikovné kluky z východních Čech, kteří už svými filmy a také svojí sportovní šikovností ohromili svět. Jsou to Jan Jenka, který pochází z Police nad Metují a Lukáš Kulda z Červeného Kostelce. Oba jsou to freerunneři a parkouristé. 

Jak vůbec vznikly tyto nové disciplíny? Snad nějaký Francouz to vymyslel.
Je to tak, vymyslel to Francouz a vzniklo to nejdříve z vojenského výcviku, dá se říct. Spojovalo to i další sporty, capoeiru a různé další bojové sporty s během, gymnastikou a  akrobacií. A když se to dalo dohromady, vznikl parkour. Ten měl počáteční filozofii takovou, že šlo o to, se co nejrychleji dostat z bodu A do bodu B a postupně se to vyvíjelo. On ten sport není zase tak starý, funguje nějakých 20 let. A za tu dobu se to dost posunulo, teď už je to spíš akrobatický sport než rychlostní disciplína.

Říkali jste, že to vzniklo z vojenského výcviku. Ale vy jste asi na vojně nebyli.
To jsme nebyli. Takže my si to takhle vynahrazujeme.

Parkour ve Vietnamu

Co na to říkají kolemjdoucí lidé? Musí asi koukat, ne?
Lukáš Kulda: Spíš ze zatáčku, teď už jsou zvyklí. Už se parkour dost objevuje i v médiích. Ale dřív, jak to většina lidí neznala, tak si říkali, co to vůbec provádíme a volali na nás často i policii.
Jan Jenka: Hlavně takoví ti starší, jako babičky, ty nám často hrozily holí. Ale teď už je to fajn, když to všichni všude znají.

Už se vám taky tleská. V Asii hodně tleskali, ne? Když jste tam předváděli své kousky.
To je pravda, ano.

S parkourem můžete procestovat celý svět

Které země jste už s tímto sportem procestovali? Protože vy prostě proskáčete svět, u toho se natočíte, aby to mohli vidět i ostatní a sdílíte to na YouTube a dalších sociálních sítích.
To je těžké říct a všechno vyjmenovat, protože jsme už procestovali asi 35 zemí.

Tak kde se vám nejlíp skákalo?
Nejlíp? Tak to je také víc míst. Každá země má něco do sebe. Ale asi vede řecký ostrov Santorini, který má krásné, nízké, bílé baráčky s modrými střechami nas mořem. Místní to tam berou, skákání ze střechy na střechu. Celkově je atmosféra ostrova super.

Jeden z vašich filmových dokumentů nebo cestopisů získal i cenu na jistém festivalu, je to tak?
Ano, získal. Byl to film z Vietnamu, který jsme natáčeli v roce 2017. Takže to je dva roky zpátky. Byli jsme ve Vietnamu v Asii asi měsíc a natočili tam parkourový cestopisný dokument. A na filmovém mezinárodním festivalu outdoorových filmů jsme vyhráli první cenu v kategorii cestopisný dokument.

Pojďme si teď povídat hlavně o Srí Lance, protože tam jste byli teď v dubnu. Jak vás tam přijali a jak se vám tam skákalo?
My jsme měli čerstvě po devíti premiérách filmu po celé České republice, tak jsme si řekli, že to oslavíme výletem na Srí Lanku a trošku si odpočineme od natáčení. Takže jsme to pojali trošku ne úplně Jump'n'Travel stylem, ale spíš jen Travel stylem. Že to tam jen  procestujeme, ale stejně z toho nakonec i něco vzniklo.

A líbilo se vám tam?
Moc se nám tam líbilo.

S parkourem můžete procestovat celý svět

Prý jste se tam chtěli zdokonalit v surfování?
Jan Jenka: Moře je tam nádherné a podmínky super. Lidé tam vlastně jezdí hlavně kvůli surfování. Ale že bychom se v tom my zase nějak moc zlepšili, to bych úplně neřekl. Jezdili jsme ovšem skoro každý den a bylo to den ode dne lepší a lepší.
Lukáš Kulda: Měli jsme v plánu celý jeden týden projezdit na surfu, ale celkem jsme nakonec jezdili tři, čtyři dny. A šlo tak jen spíš o obnovení našich zkušeností, co jsme měli z předchozího surfingu.

Co všechno táhnete s sebou v kufru za techniku pro natáčení videí? Protože jsou profesionální a dokonalá.
Lukáš Kulda: Máme s sebou vždy docela dost věcí, aby to vypadalo tak, jak to vypadá. Táhneme dva foťáky a jeden dron. Co dál? Outdoorovou kameru, která je vodě odolná, stabilizátory a nějaké mikrofony pro případ nahrávání zvuku. To všechno bereme vždy s sebou, rozbalíme to a natáčíme.
Jan Jenka: A objektivy. Takže pak naše batohy váží 20 kilogramů a jsou plné techniky.

To vás musí možná na letišti docela rozebrat celní kontrola.
Někdy mají na letišti problém s drony, ale vždycky se to nějak vyřešilo a pustili nás s tím.

Vás největší zážitek ze Srí Lanky?
Největší zážitek byl asi poslední tři dny, kdy tam proběhly velikonoční atentáty, teroristické útoky a atmosféra na celém ostrově potom byla hodně zvláštní a ponurá. Každý byl v očekávání, jestli to ještě někde nebouchne. I my jsme už nikam moc nevycházeli. Oni tam měli i pro Srílančany přímo zákaz vycházení v hlavním městě. Bylo to takové divné. Ale byly tam samozřejmě i světlé chvilky.

Spojili své dvě nejolíbenější aktivity a vytvořili projekt Jump N Travel

A nějaký jiný zážitek než z teroristických útoků?
Všechno jsme si to tam fakticky užili, hlavně místní jídlo bylo skvělé. To nám hrozně chutnalo. Surfování bylo parádní. A jeden z největších zážitků asi byl, když jsme viděli slony. Byli hodně blízko, chobotem po nás šmátrali. To bylo skvělé, možnost vidět tato obrovská zvířata. Celá Srí Lanka je nádherná. Určitě se tam někdy ještě vrátíme, protože je to hodně velký ostrov a máme tam ještě co k prozkoumávání.

Hradec Králové má první parkourové a workoutové hřiště. Že nevíte co to znamená?

První parkourové a workoutové hřiště v Hradci Králové

První workoutové a parkourové hřiště vzniklo v hradecké Labské kotlině. Město vybudovalo komplexní místo pro venkovní cvičení pro širokou veřejnost za 3 miliony korun a spolupracovalo na něm se sportovci i parkuristy. V Hradci Králové se parkouru věnuje zhruba 250 lidí, z toho 95 dětí pravidelně v rámci týdenního kroužku.

Musíte se tam vrátit, abyste si tam pořádně zaskákali. Zkoušeli jste salta v písku, ale to asi moc nejde, ne?
To je ona Travel edice. Ale až se tam vrátíme, uděláme nějakou jumpovou. (smích)

Takže se máme na co těšit. Kam pojedete v nejbližší době? Určitě máte nějaké plány v hlavě.
V nejbližší době, za tři týdny, pojedu učit do Indonésie děti a potom s Honzou plánujeme zase větší cestu. Ale až v zimě, kdy pojedeme znovu do Asie.

A děti budeta také učit skákat?
To možná taky. Budu učit angličtinu a asi i skákat. Cokoliv budou chtít.

Jakub Schmidt a freerunneři Jan Jenka a Lukáš Kulda - 11 let tréninku, 30 navštívených zemí a 3 roky na cestách

Až se vrátíte z nějaké své skákací cestovatelské mise, tak vás tady určitě znovu rád oba uvidím. Ať se vám všude daří, ať vám lidé dál tleskají. Díky, mějte se krásně. Hezké prázdniny.
Díky za rozhovor. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související