InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Talent a um přinesly mladé plavkyni přes 200 medailí

Eliška Vokatá , Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

Eliška Vokatá     Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

STRAKONICE – Mohlo by se jí říkat Zlatá holka. Anebo Medailová holka. Přesně to by totiž na letos třináctiletou Elišku Vokatou ze Strakonic sedělo. Talentovaná plavkyně sbírá jeden úspěch za druhým, naposledy přivezla čtyři medaile (jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou), a to z letní olympiády mládeže a stala se tak nejúspěšnější sportovkyní ze všech jihočeských zástupců. Tyto cenné kovy řadí zatím nejvýše. Kolik medailí celkem že vlastně dosud získala? „Mám jich asi přes 200,“ říká jako by nic Eliška. Na stěně jejího pokoje pohromadě visí desítky „placek“ za různá medailová umístění, ty olympijské mají ale své speciální místo. Stejně jako poháry a plakety naproti nim jako připomínka dosažených úspěchů.

 

Při vzpomínce na olympiádu se mladá plavkyně rozzáří. „Absolvovala jsem tam nádherné závody, hlavně 50 a 100 metrů kraul a na stovce delfína se mi povedl krásný čas. A na 200 metrů delfína jsem mohla být druhá, ale ujelo mi to a skončila jsem čtvrtá. Před závodem jsem na tom totiž byla mentálně špatně," upřesnila.

Kraul ji baví nejvíc, stejně jako motýlek. V něm brala zlato. A jen málo chybělo ještě k celkově lepším výsledkům. „Ujely mi tam dva starty, jednou o šest setin sekundy a jednou o sedm setin, což mě připravilo o druhé místo. Ale se zaplavanými časy jsem byla spokojená," zdůraznila. Celkově je se sezonou maximálně spokojená. „Byla určitě moje nejúspěšnější. Hlavně díky olympiádě a medailovým úspěchům na ní. Dobře jsem si vedla i na republikových závodech a také dosažené časy byly výborné," dodala.

Prázdniny? Pro většinu to znamená vyrazit k vodě. Eliška je v ní stále, ovšem ne rekreačně. Trénuje. První červencový týden se připravovala ve Strakonicích s dálkaři pod vedením reprezentačního trenéra Josefa Nalezeného, pak měla oddych. „Trenér mi řekl, že mám hodně přetížené svaly a doporučil mi, abych si alespoň dva týdny odpočinula a užila si prázdniny," přiblížila talentovaná sportovkyně. Přes prázdniny si dává plavání jako doplněk, aby si ho spíše užívala, ovšem i tak se chce hlavně zlepšovat, takže je vlastně pořád v zápřahu.

Pod reprezentačním koučem se nepřipravovala poprvé, už předtím se zúčastnila soustředění v Nymburce, kde funguje sportovní centrum mládeže. Zde pod vedením Jana Šimka přezdívaného Hanys. Rozdíl v náročnosti oproti oddílu? „Trénink pod vedením reprezentačního kouče je určitě těžší než v oddíle. Jsou to úplně jiné dávky. ´Hanys´ moc nekouká na techniku, ale hlavně na fyzičku. Ale když jsem teď trénovala s dálkaři, kde je jiný reprezentační trenér, ten mě točil na kameru GO-PRO a ukazoval mi, co dělám špatně třeba při kraulu," upřesnila Eliška Vokatá.

Přitom to není tak dávno, kdy Eliška byla „jen" součástí týmu vodních pólistek. A u toho mohlo i zůstat a kdo ví, možná by její talent tak nezazářil. Čistě plavání se věnuje teprve od devíti let (v tomto světle o to víc získávají všechny dosažené medaile na vyšší hodnotě). Její trenér Radek Jung si schopností své svěřenkyně všiml. „Při vodním pólu jsem hrála na křídle, které má být rychlé. A když mě viděl trenér, odchytil si jednou po tréninku mé rodiče s tím, že pokud chtějí, udělá ze mě mistryni republiky v plavání. A fakt se to povedlo! Takhle to všechno začalo," vylíčila start své cesty k medailím. Dodala však ještě, že někteří plavci začali i později než ona...

Plavání je čistě individuální, vodní pólo naproti tomu kolektivní. A Eliška ho má dál v srdci. „Mám ráda kolektivní sporty, ráda bych si třeba pólo ještě někdy zahrála. Minulý rok říkal jeden z jeho trenérů, že kdybych náhodou skončila s plaváním, že se můžu k pólu vrátit," usmívala se. Jenže to spíše nehrozí. Vše zatím směřuje k tomu, zůstat u své „královské" disciplíny, v níž je tak úspěšná.

V plavání se chce stále posouvat a zůstat u něj i v osobním životě. „Až dokončím základní školu, chci jít na sportovní gymnázium do Plzně, tam je dobré zázemí pro plavce. Plavání mě asi neuživí, ale chtěla bych k němu jako doplněk přidat trénování a učit plavat děti. To by mě nesmírně bavilo," prozradila své sny. A jaké má ty nejbližší sportovní v bazénu? „Chci se dostat na evropskou juniorskou olympiádu. No a velkým snem je startovat na olympiádě dospělých," uvedla.

Zatím dělá Eliška Vokatá vše pro splněný svých tužeb a přání. Plavání je pro ni opravdovou vášní, dře. Spolu s jejím talentem to má za následek, že se jí tréninky ve strakonickém oddíle zdají lehké, přizpůsobují se totiž i ostatním. „Tréninky máme čtyři týdně, ale teď by měly přibýt další a celkem by jich mělo být šest za týden. Trénování mi opravdu nevadí, i když při něm občas umírám. Ale těším se," uzavřela s vyhlídkou na větší zatížení.

Úspěšná Eliška Vokatá

Do 12 let získala Eliška Vokatá několik titulů mistryně ČR. Od 12 let se lze kvalifikovat na mistrovství ČR své kategorie, kde je povoleno maximálně 6 individuálních startů (plus případné štafety). Eliška se kvalifikovala pokaždé všemi šesti starty a přivezla z každého startu medaili (vyjma jedné diskvalifikace).

Letní mistrovství ČR 2018 (Kopřivnice): 4x zlato, 1x stříbro (1x diskvalifikace). Zimní MČR 2018 (Přerov): 3x zlato, 2x stříbro, 1x bronz. Letní MČR 2019 (Plzeň): 3x zlato, 2x stříbro, 1x bronz. Eliška je tedy desetinásobná mistryně ČR své kategorie a pětinásobná vicemistryně.

Letní olympiáda dětí a mládeže 2019 (Liberec): zde soutěží plavci za svůj kraj, vyhlašuje se vždy 6 nejlepších plavců, Eliška zde měla 5 individuálních startů, z nich přivezla 4 medaile (1x zlato, 2x stříbro, 1x bronz), k tomu 1x 4. bodované místo a 2x ve štafetě 5. bodované místo. Za Jihočeský kraj byla nejúspěšnější sportovkyní napříč všemi sporty a stala se vlajkonošem na závěrečném ceremoniálu.

Olympiádě konkuruje její úspěch na Zimním mistrovství dorostu a dospělých 2018, kam se kvalifikovala 4 starty, ale mohla zde závodit pouze v kategorii open (ženy 19 let a výše). Dostala se do finálové rozplavby žen, doplavala desátá na 100 metrů v čase 1:06:44 (stovka motýlek byla zlatá i na olympiádě, taktéž ve skvělém čase). Letní mistrovství dorostu a dospělých 2019 po dohodě s trenéry olympijské přípravy kraje však musela vynechat, byly čtyři dny před olympiádou.

Díky skvělým časům se Eliška letos kvalifikovala do reprezentace ČR, v srpnu ji čeká první společné soustředění. „Co bude dál zatím netušíme my, ani Eliščin trenér trenér Radek Jung. Veškeré tréninky bude muset trenér do budoucna konzultovat a podřizovat reprezentační přípravě. Každopádně dosud má Eliška doma okolo 240 medailí, tak snad se jí bude dařit i nadále a vydrží jí zdraví i nadšení," uvedl otec Radek Kuberna.

Elišku před čtyřmi lety oslovil její současný trenér Radek Jung s tím, že by namísto vodního póla mohla zkusit plavat s tím, že z ní udělá mistryni republiky. „Měl pravdu. Stálo ho to hodně času a úsilí, ale Eliška mu to velkou měrou vrací," poznamenala maminka Michaela Vokatá. „Bohužel druhý Eliščin trenér Juraj Michalko se jejích letošních úspěchů už nedožil, v Elišky mysli je však stále s ní a její první myšlenky po každém dalším úspěchu patří vždy i jemu. Většinou ta ´nejtěžší´ medaile z 200 metrů je věnovaná jemu do nebe," dodala.

Oba rodiče věří, že i letos si Eliška vyslouží ocenění v rámci TOP 10 sportovců okresu v kategorii do 18 let (dosud je má za roky 2017 a 2018). Ocenění má rovněž dostat za skvělou reprezentaci kraje na olympiádě.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace