Hlavní obsah

Trumpova nová cla by mohla snížit prodej iPhonů o miliony kusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Plánovaná nová cla na čínské zboží, která nedávno ohlásil americký prezident Donald Trump, by mohla příští rok způsobit pokles prodeje telefonů iPhone ve Spojených státech o šest až osm milionů kusů. To by mohlo snížit zisk americké společnosti Apple o zhruba čtyři procenta. Uvedl to podle serveru CNN analytik technologického sektoru Dan Ives z makléřské společnosti Wedbush Securities.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září zavede dodatečné desetiprocentní clo na zboží z Číny, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Toto zboží zahrnuje například chytré telefony, notebooky a další technologické produkty, upozorňuje CNN.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Plánované clo je součástí obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem, která začala v loňském roce. Společnost Apple, která vyrábí telefony iPhone právě v Číně, již v červnu varovala, že uvalení amerických cel na další čínské zboží by poškodilo její konkurenceschopnost a snížilo její přínos pro ekonomiku USA.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

Nová cla přicházejí v době, kdy se Apple potýká s poklesem poptávky po telefonech iPhone. Firma koncem července oznámila, že její čtvrtletní příjmy z prodeje iPhonů se meziročně snížily o 12 procent na zhruba 26 miliard dolarů (přibližně 600 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám