Soudce Elischer trvá na tom, že úplatky nebral. Obžaloba u soudu četla přepisy e-mailů

Pražský městský soud začal projednávat kauzu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera. Podle obžaloby ovlivňoval za úplatky rozhodování svého senátu v odvolacích řízeních. Obžalovaný po vyslechnutí přednesu obžaloby novinářům řekl, že žádné úplatky nepřijal. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků hrozí až dvanáct let vězení a také propadnutí majetku.

Praha (Aktualizováno: 14:16 5. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze začal projednávat korupční kauzu soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera

Městský soud v Praze začal projednávat korupční kauzu soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Text obžaloby má 71 stran a její velkou část tvoří přepisy e-mailové komunikace mezi obžalovaným soudcem Elischerem, několika Vietnamci a i dalšími soudci.

Z e-mailů vyplývá, že se 59letý Elischer s několika Vietnamci osobně scházel a domlouval se s nimi třeba na nižších trestech pro jiné Vietnamce stíhané v drogových kauzách. Když soudce Elischer nižší trest zařídil, Vietnamci mu za to podle obžaloby zaplatili.

Snížení trestů

Ke skutkům Elischera podle vyšetřovatelů naváděl Nguyen Quoc Hung, který ve dvou zadokumentovaných případech také podle obžaloby zorganizoval předání úplatku.

V prvním případě soudce podle státního zástupce Vladimíra Pazourka inkasoval jeden milion korun, ve druhém si prý s Nguyen Quoc Hungem a dalším obžalovaným Nguyen Tan Thanhem rozdělil částku 670 tisíc korun.

Obžalovaný soudce Elischer požaduje kárnou žalobu na Bradáčovou. Vadí mu údajné průtahy v jeho kauze

Číst článek

V obou zmíněných případech Elischer údajně dokázal jakožto předseda odvolacího senátu snížit tresty vězení celkem pěti Vietnamcům obžalovaným z drogové kriminality. U další obžalované prý z dohody sešlo, protože žena neměla peníze.

Obžaloba také zmiňuje případ, kdy Elischerův senát zvýšil o rok a čtvrt tresty vězení ženě a muži vietnamské národnosti – podle obžaloby proto, že odmítli Elischerovu nabídku na snížení trestu a soudce se jim společně s Nguyen Quoc Hungem rozhodl pomstít. V další kauze prý Elischer vlastnoručně sepsal a podepsal za jiného obžalovaného dodatek k odvolání, kterým mu dopomohl ke snížení doby vyhoštění.

Státní zástupce vyčítá Elischerovi také to, že v letech 2013 až 2016 lustroval na základě požadavků Nguyen Quoc Hunga řadu Vietnamců v neveřejných rejstřících, především v evidenci vězněných osob. Informace Elischer údajně získával často tak, že se obracel na další pracovníky justice, a to pod nepravdivými záminkami.

Na lavici obžalovaných sedí i dvě Vietnamky Cao Thi Kieu Khanh a Nguyen Thi Hoai Thu, které Elischera podle obžaloby uplácely ve prospěch svých příbuzných. Na zprostředkování milionového úplatku se podle obžaloby podílel i doktor práv Mac Van Nhat.

‚Vietnamsky neumím‘

„Nikdy jsem nepřijal peníze, abych rozhodoval nezákonně. Ostatní obžalované kromě pana Hunga neznám, nikdy jsem se s nimi nesetkal, vietnamsky neumím,“ řekl Elischer u pražského městského soudu, který v pondělí začal projednávat jeho obžalobu.

Elischer vyzdvihl, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného. Podivil se také nad tím, že státní zástupci nenapadli jeho rozsudky dovoláním nebo jinými mimořádnými prostředky, pokud měli indicie, že rozhodnutí nejsou v pořádku. Podle něj to neudělali, protože by se dověděli, že rozhodování jeho senátu bylo správné.

Ohledně obstarávání informací pro Hunga Elischer připustil, že to skutečně dělal, nicméně podotkl, že „v mnoha případech šlo o veřejné informace“. „Rozhodně jsem to nečinil, abych mu nebo komukoliv poskytl nějakou výhodu,“ zdůraznil.

Pražský městský soud nechce řešit kauzu soudce Elischera. Pracoval totiž pro nadřazenou instituci

Číst článek

Elischer zkritizoval práci Národní centrály proti organizovanému zločinu i státního zastupitelství. Podle něj „se nedá říct, že by znaly právo“.

„Vždy byla uplatňována jedna vůdčí idea: obviněnému nic nepovolit, ničemu nevyhovět, vše zamítnout, maximálně porušovat jeho práva na obhajobu," řekl. Postěžoval si mimo jiné na to, že policie mu vyčlenila pouhé tři dny k nastudování jeho trestního spisu, který měl v té době přes 7000 stran. „Nevím, kde je právo na fér proces,“ poznamenal.

V souvislosti s policisty použil soudce vrchního soudu i rčení „blahoslavení chudí duchem“. Obvinil je z toho, že mu při domovní prohlídce „zašantročili“ mobilní telefon, který podle něj obsahoval důkazy v jeho prospěch. Zmínil také, že jeho stíhání se „velmi hodilo“ pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčová, která podle něj „vede soukromou válku“ s pražským vrchním soudem.

Elischerovi hrozí za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku.

Tereza Chlubná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme