Na procházku mezi nově vysázené stromy se po opravených chodnících v budoucnu vydají lidé na Palackého náměstí v brněnských Řečkovicích. Jeho rekonstrukci plánují tamní radní už několik let. Do práce se dělníci pustí na začátku příštího roku, stavební povolení již mají.

Po dokončení oprav se na náměstí objeví nové dětské hřiště, odpočinkové plochy s lavičkami ale také parkoviště pro asi třicet automobilů. „Právě kvůli stáním pro auta jsme museli rekonstrukci v roce 2016 odložit. Lidé se báli, že tak zničíme park. To však bylo nedorozumění,“ uvedl starosta Řečkovic Marek Viskot. Podle plánu totiž parkoviště vyroste na v současnosti nevyužívané asfaltové ploše.

Palackého náměstí
2015 První návrhy na opravu náměstí, protesty a petice místních
- 2016 Představení architektonického návrhu a diskuze s občany
- 2017 Vyhotovení projektu přestavby a stanovení konečné částky
- 2018 Projekt pro nedostatek peněz prozatím odložen
- 2020 Předpokládaný začátek oprav Palackého náměstí

Proti zahájení oprav a vzniku parkoviště místní před několika lety sepsali dokonce petici. „V parku se často scházejí lidé, i já tam ráda chodím na procházky. Byla by chyba o tuto možnost přijít,“ uvedla v minulosti Martina Koktová, která petici podepsala.

Obavy o zničení parku jsou podle Viskota zbytečné. „Lidé se nejprve báli, že postavíme velké parkoviště namísto celého parku. Na veřejných setkáních jsme si ale vše vyjasnili. Parkoviště bude na straně náměstí a park pouze zvelebíme,“ vysvětlil. O tom, že by i v současnosti proti projektu někdo vystupoval, řečkovický starosta neví.

Architektonický návrh na novou podobu náměstí znají v Řečkovicích už tři roky. Jeho autorem  je architekt Zdeněk Sendler, který získal cenu Park roku za přeměnu parku na Slovanském náměstí. Z jeho nákresů vzešla v roce 2017 projektová studie, kterou se stavbaři budou řídit. „V projektu jsme provedli pouze minimum úprav, například jsme přidali podzemní kontejnery,“ uvedl architekt Zdeněk Sendler.

Lidé nechávají u kontejnerů odpad, který do nich nepatří. Popeláři ho pak musí svážet speciálním vozem.
Lidé ke kontejnerům vyhazují nábytek a další odpad. Ten patří do sběrných dvorů

Cena oprav, které budou trvat několik měsíců, se vyšplhala na přibližně patnáct milionů korun. „Požádali jsme vedení města, aby nám na přestavbu náměstí přispělo. Věřím, že nám brněnští radní vyhoví a opravy zaplatíme společně,“ dodal Viskot. Pokud se tak nestane, hrozí, že se práce na Palackého náměstí odloží ještě o jeden rok.

S plány na novou podobu náměstí nejprve nesouhlasila ani Lucie Morávková, nakonec se jí ale nová podoba prostranství zalíbila. „Park je v současnosti ve špatném stavu. Těším se na nové chodníky a lavičky, které mi zpříjemní procházky tímto místem,“ uvedla Brňanka.

Ještě před začátkem velkých oprav se místní dočkají v okolí náměstí jedné drobné změny. V následujících měsících tam zaměstnanci brněnských komunikací zřídí nový přechod doplněný o středový ostrůvek. Vznikne mezi parkem a autobusovou zastávkou Palackého náměstí.