Vyškov vyzývá okolní obce k podpoře sociálních služeb

Vyškov vyzývá okolní obce k podpoře sociálních služeb
TISKOVÁ ZPRÁVA
 

 
 

Vyškov, 5. srpna 2019 – Ucpaný kanál, rozbitý chodník nebo neposečená tráva budou mít s nadsázkou pokaždé přednost před problematikou sociálních služeb. Pokud nehoří, „nikoho“ podle místostarosty Vyškova Romana Celého nezajímají. Sociální oblast je tak podle jeho slov trochu tématem, u kterého leckdo přestane vnímat a informace začne hledat až ve chvíli, kdy se začne jeho nebo nejbližší rodiny dotýkat.

V každé etapě života se dostáváme do situací, kdy rodina, ačkoliv její členové často sahají hluboko do svých sil, nedokáže mnohé věci zvládnout sama. Právě od toho jsou tady poskytovatelé sociálních služeb. Jenže jejich financování je dlouhé roky problematické. „Nikdo nikdy neví, kdy daná potřeba vznikne. Vyškovsko, pod které spadá  40 okolních obcí, patří mezi trojici regionů v Jihomoravském kraji, které nemají vytvořený udržitelný systém financování. A to je velká chyba. V oblasti podpory poskytování sociálních služeb se na financování nepodílí okolní obce. Dosud tíži spolufinancování neslo prakticky pouze naše město. To je potřeba změnit a od začátku volebního období na řešení této „chyby“ systému pracujeme,“ potvrdil místostarosta Celý.

Nutnost spolufinancování sítě od okolních obcí už jejich zástupcům několikrát představitelé vyškovské radnice prezentovali. Rada města již schválila i výzvu obcím. Některé služby totiž zůstávají podle místostarostových slov dlouhodobě podfinancované, některé jsou již existenčně ohrožené.

Ve spolupráci s Jihomoravským krajem a poskytovateli služeb vznikla základní krajská síť sociálních služeb pro rok 2020. Jednou z podmínek pro jejich finanční podporu ze strany kraje je závazek obce, který deklaruje potřebnost těchto služeb a zároveň potvrzuje finanční spoluúčast.

Zastupitelé se nakonec rozhodli pro variantu, která počítá se spoluúčastí Vyškova pro rok 2020 ve výši 5 556 600 korun, což je o bezmála čtvrt milionu víc než pro aktuální rok 2019. „Sociální oblast je velké téma. Víme, jaké registrované sociální služby v rámci našeho ORP potřebujeme. Spolufinancování jsme za Vyškov pro příští rok ještě právě o bezmála 250 tisíc posílili, ovšem stále to nestačí. Celková základní (potřebná) částka, kterou po nás chce kraj, přesahuje 6,9 milionu korun. Proto vyzýváme okolní obce, aby se připojily, protože dané sociální služby jsou pochopitelně k dispozici i pro jejich obyvatele. Pokud se tak nestane, ne všechny služby budou dostatečně finančně kryté,“ připomněl vyškovský místostarosta.

Řečí čísel, pokud budeme vycházet z částky potřebnosti spolufinancování, tedy zmiňované sumy přesahující 6,9 milionu korun, a počtu obyvatel v jednotlivých obcích ORP Vyškov k 1. lednu letošního roku, vychází podíl spolufinancování 107 korun na jednoho občana.

Radní města tak v červenci odsouhlasili znění dopisu určeného jednotlivým obcím s žádostí o spolupráci pro rok 2020 a smlouvy o příspěvku na spolufinancování sítě. V případě souhlasu jednotlivých obecních zastupitelstev bude částka zapracovaná do rozpočtu Vyškova na rok 2020. „Jsou to pro jednotlivé obce snesitelné sumy. Nelze, aby vše financoval z vlastního rozpočtu pouze Vyškov, který dává nadstandardní částku. Pokud bychom vycházeli z propočtu 107 korun na obyvatele a vezmeme 21 tisíc Vyškovanů, dostaneme se na částku 3,6 milionu korun, ve které pochopitelně zohledňujeme podíl pečovatelské služby Centra sociálních služeb Vyškov, kterou poskytujeme pouze na území města. Přitom dáváme přes pět a půl milionu. Pokud se okolní obce nepřipojí, může nastat velký problém s dopadem na všechny obyvatele, zejména ty nejpotřebnější,“ varoval starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že město nabízí okolním obcím k dané problematice možnost konzultace.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 5.8.2019 / 5.8.2019

Počet návštěv: 719
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém